Region

Srbija danas: Nasilje kao posljednja odbrana vlasti

Svakome ko zna politički misliti je jasno: ako protesti ne uspiju, nema nam spasa od političke mafije.

No image - Haber.ba

Piše: Milojko Pantić

Ozloglašeni Hitlerov šef nacističke propagande Jozef Gebels, ovako je, prije nego što su njegovi nacisti prešli sa politike na čisto nasilje, savjetovao pripadnike nacionalsocijalističke stranke: “Za svaki problem u državi optužite i napadnite opoziciju. Vrlo brzo ćemo ih uništiti.”

Gebelsove metode drži se i čovjek koji je vlast u Srbiji pretvorio u vlastito ime. Gotovo svakodnevno optužuje opoziciju da je, dok je bila na vlasti, opljačkala državu i da sada ne radi ništa drugo nego samo širi strah među građane.

Stvari, međutim, stoje sasvim drugačije. Priznala to vlast ili ne, tek 2018. godina ulazi u političku istoriju Srbije kao vrijeme u kome je vladajuća komunističko-nacionalistička i kriminogena politička koalicija, uz pomoć privatizovanih državnih službi bezbjednosti, zarobila državu tako što je, neviđenom zloupotrebom političkog položaja, totalno uzurpirala i okupirala sve oblasti života, sve državne i javne institucije – od politike i privrede, do kulture i sporta.

Jedini cilj takve uzurpacije i okupacije jeste očuvanje vlasti po cijenu nestanka države i nacije. Za ostvarenje tog cilja ne biraju se sredstva.

Od Kosova do Banje Luke

Pored Gebelsovih metoda propagande preko okupiranih i tabloidiziranih medija, sada je na političkoj sceni zavladalo i nasilje svake vrste. Puca se i ubija. Na početku 2018. godine ubijen je Oliver Ivanović, demokratski orijentisan srpski političar sa Kosova. Na kraju godine sam Bog je spasao Borka Stefanovića iz Nove levice da ga ne ubiju prilikom dolaska na političku tribinu u Kruševcu.

Nije potreban bolji dokaz da je nezauzdana i neobuzdana vlast ušla u posljednju fazu odbrane svojih pozicija, u fazu čistog nasilja. Riječ je o pravoj fašizaciji političke scene.

Analogija sa događajima u Bosni i Hercegovini, bolje reći u Banjoj Luci, očigledna je. Tamo je vlast uhapsila čovjeka kome su ubili sina samo zato što je tražio da otkrije ko je ubica i da mu se sudi. Sve to nije ništa drugo nego poruka građanima da vlastodršci i njihove svite ne namjeravaju da siđu sa vlasti mirnim putem.

Na prostorima bivše velike države Jugoslavije znanje i odgovornost, kao dva osnovna principa na kojima je sazdan suvremeni svijet, definitivno su zamijenjeni antiprincipima koji se zovu kriminal i korupcija.

Ovo više nije vrijeme za politiku. Ovo je vrijeme za dijagnozu. Besmislene su sve političke analize, sva navodna istraživanja javnog mnjenja koje ne postoji. Jer, sve je u društvu simulacija, odnosno pretvaranje, zabašurivanje i prikazivanje pravnog i političkog stanja potpuno drugačijim nego što jeste.

Naša politička Koza nostra

Srpsku državu ne vodi koalicija političkih stranaka, već politička Koza nostra, u prevodu Naša stvar. To je labava asocijacija kriminalnih grupa, koje djele zajedničku organizacionu strukturu (a to su okupirane državne institucije) i zajednički kodeks ponašanja.

Oni ne poznaju druge metode osim mafijaških i nasilničkih. Na čelu te i takve organizacije je čovjek čije uporište nije u javnom društvenom životu, već u prizemnim i podzemnim meandrama tabloidnog polukriminalnog i kriminalnog svijeta.

Takva orgijaški raspojasana vlast godinama već pretvara građane u anemičnu masu, odnosno nezakonito, neuređeno i zločinačko društvo. Pokušaj ubistva Borka Stefanovića izveo je, međutim, najprije na ulice Kruševca hiljade građana. Uslijedile su mirne ulične demonstracije protiv politike nasilja u Beogradu, Nišu, Kuršumliji…

Na sve to vlastodržac izjavljuje da nikakvi protesti, makar na ulicama bilo i pet miliona ljudi, njega neće otjerati sa vlasti. To je jasna poruka da će vrlo brzo uslijediti policijska provokacija na protestima, pa će kao u Banjoj Luci krenuti zabrane i hapšenja.

Svakome ko umije politički da misli jasno je: ako protesti i demonstracije ne uspiju, nema nam spasa od političke mafije, prenosi “Al Jazeera“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh