Politika

Stevandić uputio pismo stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH: Evo šta piše

Predsjednik NSRS-a zamolio ih je da odu i tako “pomognu BiH na evropskom putu”

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić uputio je pismo stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH s molbom da podnesu ostavke.
On je naglasio da će tako “pomoći BiH na njenom evropskom putu”.

Pismo je poslao međunarodnim članovima Ustavnog suda BiH Angeliki Nusberger (Nussberger), Helen Keler (Keller) i Ledi Bianku, u kojem se pozivaju da, u skladu sa Ustavom BiH, podnesu ostavke i na taj način olakašaju političkim predstavnicima entiteta i konstitutivnih naroda u BiH ispunjavanje jednog od prioriteta za članstvo u EU.

Stevandić: “NSRS neće imenovati nove sudije u Ustavni sud BiH, dok strani ne odu”
Pismo prenosimo u cijelosti:

– Poštovane sudije,

U Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji iz 2019. godine istaknuto je da bi se pregovori za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji trebali otvoriti kada zemlja postigne potreban stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo, a posebno sa političkim kriterijumima iz Kopenhagena kojima se zahtijeva stabilnost institucija koje garantuju demokratiju i vladavinu prava, što zahtijeva poboljšanje zakonodavnog i institucionalnog okvira kako bi se osiguralo ispunjavanje 14 ključnih prioriteta.

Evropski savjet je u svojim zaključcima, usvojenim na sastanku održanom 14. i 15. decembra 2023. godine, naveo da će otvoriti pregovore o pristupanju sa Bosnom i Hercegovinom nakon što se postigne potreban stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo i pozvao je Evropsku komisiju da najkasnije u martu 2024. godine obavijesti Evropski savjet o ostvarenom napretku, kako bi mogao donijeti odluku.

Jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji se odnosi na reformu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, uključujući i rješavanje pitanja međunarodnih sudija i provođenja njegovih odluka. Kao što vidite postojanje međunarodnih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine predstavlja prepreku za dalje evropske integracije i za članstvo u Evropskoj uniji.

Nažalost, ovaj prioritet nije moguće ostvariti, jer politički predstavnici entiteta i konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini ne mogu se dogovoriti o zamjeni međunarodnih sudija domaćim sudijama, što dovodi do nemogućnosti otvaranja pregovora za pristupanje Evropskoj uniji. S tim u vezi, sveukupna situacija proizašla iz evidentnog zastoja u evropskim integracijama Bosne i Hercegovine uzrok je stalne političke napetosti između entiteta i konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

Stoga vas pozivam da podnesete ostavku u skladu s članom VI stav 1. tačka c) Ustava Bosne i Hercegovine i da na taj način olakšate političkim prestavnicima entiteta i konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini da lakše ispune ovaj prioritet i da svojim postupkom pomognete Bosni i Hercegovini da nastavi na svom putu evropskih integracija. Vaša ostavka bi pokazala da vam je stalo do Bosne i Hercegovine i da ne želite da budete prepreka njenoj evropskoj budućnosti – navodi se u pismu upućenom stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh