Politika

Murphy o korupciji u policiji: Niko ne može biti iznad zakona

Ambasada SAD-a podržalo je projekt “Zakon i (ne) red” BIRN-a koji je istraživao navode o nedoličnom ponašanju policije i čestom nedostatku disciplinskih mjera kao odgovor na te optužbe.

Michael Murphy - N1

Podrška BIRN-a istraživačkim novinarima i mladima da sagledaju kulturu nekažnjivosti unutar sigurnosnog sektora važan je korak ka unapređenju transparentnosti i vladavine prava u BiH, saopćili su iz Ambasade SAD-a.

Američki ambasador Michael Murphy se obratio publici istaknuvši važnost transparentnosti rada policije s ciljem očuvanja demokratije.

Njegov govor prenosimo u cijelosti:

“Dame i gospodo, predstavnici medija, čelnici organizacija za provedbu zakona, zadovoljstvo mi je učestvovati u ovom događaju i od srca se zahvaljujem timu BIRN BiH i mladim aktivistima s kojima su sarađivali u njihovom hvalevrijednom radu na projektu koji smo mi iz Ambasade SAD sa zadovoljstvom podržali. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država odavno je predana podržavanju inicijativa koje potiču transparentnost, borbu protiv korupcije i daju potporu vladavini zakona u BiH. Stoga nam je čast danas vam se pridružiti i čuti o rezultatima ovog projekta.

Policija ima vitalnu ulogu u svakoj demokratiji. Oni su prva linija napora da se osigura vladavina prava bez koje se demokratija zemlje, njezina privreda i zaista njezino društvo raspadaju. Policija je također za građane najvidljivija ruka vlasti. Policija je bliža građanima od gotovo bilo kojeg drugog dijela državne birokratije jer je njihova temeljna misija štititi građane i služiti im. Kada policija dobro radi svoj posao, ona osigurava da zajednice budu bezbjedne jer reaguje na kriminal, kao i na korupciju i zlostavljanje.

To zahtijeva poštene, sposobne i dobro obučene policijske službenike koji se pridržavaju i slova i duha zakona i koji uživaju povjerenje zajednica koje treba da štite. Kada je povjerenje između građana i policije na visokom nivou, a policijski službenici pokazuju da djeluju s integritetom, zajednice lakše dišu. Ljudi se osjećaju sigurnije u svojim domovima i na ulicama kada policija provodi zakone bez straha, favoriziranja ili pristranosti.

Namjera ovog projekta nije ocrniti policiju. Njegov cilj je ukazati na sistemske probleme unutar policije koji koče provedbu vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Ovo je važno zbog nezamjenjive uloge koju policija igra u zaštiti demokratije u zemlji i njezinim zajednicama. Drago mi je vidjeti danas ovdje visokopozicionirane predstavnike policije i ministarstava unutarnjih poslova, koji prepoznaju važnost suočavanja s ovim izazovima i pokazuju otvorenost za nadzor i poboljšanje. Vaša prisutnost ovdje daje primjer, jer su odgovornost i integritet na vrhu zapovjednog lanca ključni za borbu protiv korupcije. I nemojte se zavaravati, nekažnjivost policije jeste oblik korupcije.

Ono što učinite s informacijama koje su danas ovdje predstavljene pokazat će vašim službenicima kakvi ste lideri.

Ono što radite i primjer koji dajete, a ne vaše riječi, pokazuju vašu predanost vašim institucijama, zajednicama kojima služite i građanima ove zemlje. Ono što svi oni trebaju od vas je prepoznavanje nedostataka vaše ustanove i plan za njihovo eliminisanje – kroz obuku, kroz transparentnost u procesu pritužbi i kroz upoznavanje javnosti sa disciplinskim postupcima. Time će se poslati jasan i nepogrešiv signal da ste jak i odgovoran lider.

Problemi nedoličnog postupanja policije nisu karakteristični samo za Bosnu i Hercegovinu ili regiju Zapadnog Balkana. Svaka država koja je članica transatlantske zajednice država nosi se s ovim pitanjem. U Sjedinjenim Državama je gotovo 18 000 policijaca, što uključuje lokalne policijske uprave, urede okružnog šerifa, državne policajce i savezne agencije za provođenje zakona. Svakodnevno se u nekim dijelovima Sjedinjenih Država, policija bavi problemima policijskog nedoličnog ponašanja i odgovornosti. Ni ovdje ni u mojoj zemlji, niko ne može biti iznad zakona, a odgovornost je najvažnija. Ovo načelo vrijedi za sve, bilo da je riječ o sucu, policajcu, direktoru banke ili političaru.

Jednako herojski kao i kvalitetno obavljanje policijskog posla i policijski službenici, i jednako ključan za demokratsko društvo je doprinos istraživačkih novinara i građanskih aktivista, koji zastupaju interese običnih građana, između ostalog pozivajući moćnike na odgovornost; i razotkrivajući korupciju. Vaš rad može ne odgovarati baš kreatorima politika i vladinim dužnosnicima, ali pomaže održavanju demokratije zdravom. A političkim čelnicima, javnim dužnosnicima i vlastima ovdje u Bosni i Hercegovini bilo bi bolje da prestanu gledati na vaš rad kao na preveliku radoznalost ili nekorektnost, i umjesto toga da razmisle o onome što otkrijete i shvate vaš rad kao poruku svojih birača kojom im govore gdje i kako su potrebna poboljšanja. Vaša predanost zagovaranju vladavine prava je i inspirativna i bitna. Događaji poput ovih naglašavaju važnost građanskog aktivizma u poboljšanju funkcionisanja vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ambasada SAD duboko je predana promociji vladavine prava, odgovornih vlasti i borbe protiv korupcije. U funkcionalnoj demokratiji, civilno društvo, mediji i vlada moraju sarađivati, kao i djelovati neovisno, kako bi promovisali interese svih građana. Apelujem na sve vas da ustrajete u svom radu i zagovarate promjene uprkos preprekama na koje možete naići. Vaši napori su sastavni dio izgradnje pravedne budućnosti za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, pišu Vijesti.ba.

Hvala vam.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh