Politika

Konaković u Dohi: Istaknuta sadržajna saradnja BiH i UK u brojnim oblastima

Elmedin Konaković se sastao danas, u okviru učestvovanja na 21. Doha Forumu, sa specijalnim predstavnikom premijera za spriječavanje seksualnog nasilja u sukobima i državnim ministrom Ujedinjenog Kraljevstva za Bliski istok, sjevernu Afriku, južnu Aziju i UN u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj lordom (Tariqom) Ahmadom od Wimbledona.

Na sastanku je istaknuto kako Bosna i Hercegovina i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju dobre i prijateljske odnose koji se ogledaju kroz intenzivan politički dijalog i sadržajnu saradnju u brojnim oblastima.

Sagovornici su razgovarali o nizu tema od zajedničkog interesa te razmijenili mišljenja o aktuelnim geopolitičkim i ekonomskim pitanjima.

Ministar Konaković je tom prigodom naglasio da je podrška Ujedinjenog Kraljevstva reformskim i integracijskim procesima u Bosni i Hercegovini iznimno važna te da naša zemlja cijeni snažnu predanost UK kada je riječ o nastavku pružanja političke, ekonomske i sigurnosne pomoći i podrške Bosni i Hercegovini.

Lord Ahmad je ponovio neupitnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, kao i reformskom procesu naše zemlje na putu u EU. Izrazio je zahvalnost na podršci Bosne i Hercegovine inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva „Call to Action“, koja je pokrenuta u cilju osiguranja prava i dobrobiti djece rođene nakon seksualnog nasilja u sukobu.

Na sastanku je bilo riječi i o ugovornim odnosima i o obrambenoj saradnji. Ministar Konaković je na kraju razgovora pohvalio napore i vodstvo Lorda Ahmada od Wimbledona i UK u Globalnoj inicijativi za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima (PSVI), koju BiH u potpunosti podržava.

U bh. izaslanstvu sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Državi Katar Semir Halilović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh