Politika

Samo 14% birača u Americi vjeruje da im je Biden život učinio boljim

SAMO 14 posto američkih birača vjeruje da stoje financijski bolje nego kada je Joe Biden postao predsjednik, rezultati su najnovije ankete koji bi mogli ugroziti njegove šanse za reizbor.

Joe Biden - Novi

Anketa je otkrila da gotovo 70 posto birača smatra da su Bidenove ekonomske politike ili naštetile američkom gospodarstvu ili da nisu imale nikakav utjecaj, uključujući 33 posto koji smatraju da su Bidenove politike “značajno naštetile gospodarstvu”.

Svega 26 posto smatra da su njegove politike pomogle.

Slična anketa provedena za FT prije četiri godine pokazala je da većina Amerikanaca smatra da se njihov financijski položaj nije poboljšao za vrijeme tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, ali njihov pesimizam bio je daleko manje izražen. U studenom 2019. samo 35 posto birača vjerovalo je da su bolje prošli pod Trumpom, dok je 31 posto reklo da su lošije prošli.

“Ovo su loše vijesti za Bidena”
Rezultati nove ankete pokazali su da inflacija nastavlja zamagljivati napore Bidenove kampanje da uvjeri birače u “Bidenomiku”, predsjednikovu strategiju za pomlađivanje industrijskog sektora u zemlji.

Na pitanje koji je izvor njihovog najvećeg financijskog stresa, 82 posto ispitanika reklo je povećanje cijena. Tri četvrtine ispitanika rekle su da rastuće cijene predstavljaju najveću prijetnju američkom gospodarstvu u sljedećih šest mjeseci.

“Svaka skupina – demokrati, republikanci i neovisni – navode rastuće cijene kao daleko najveću ekonomsku prijetnju … i najveći izvor financijskog stresa”, rekao je Erik Gordon, profesor na Ross školi u Michiganu. “To su loše vijesti za Bidena, a tim više s obzirom na to koliko malo može učiniti da preokrene percepciju cijena prije dana izbora.”

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Rastuće cijene bile su stalan problem tijekom tri godine Bidenovog mandata, a dok je inflacija pala s prošlogodišnjeg vrhunca od 9.1 posto, najnovije službene brojke pokazuju da je indeks potrošačkih cijena porastao 3.7 posto u rujnu u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, znatno iznad cilja Federalnih rezervi od 2 posto.

Bidenovi saveznici vjeruju da se birači još uvijek mogu pridobiti
Kao odgovor na inflatorne pritiske, 65 posto birača reklo je da su smanjili nebitnu potrošnju kao što su praznici ili objedovanje vani, dok je 52 posto reklo da je smanjilo potrošnju na hranu ili druge svakodnevne potrepštine.

Negativan pogled na ekonomske rezultate Bijele kuće dolazi unatoč rekordnom rastu radnih mjesta i gotovo tri godine ekonomske ekspanzije pod Bidenom. Predsjednikovi politički saveznici vjeruju da se birači još uvijek mogu pridobiti dok se kampanja zahuktava i sve više Amerikanaca uočava njegova postignuća.

Više od polovice ispitanika u anketi – 52 posto – reklo je da su čuli “malo” ili “ništa” o tome što predsjednik radi kako bi pokušao poboljšati gospodarstvo.

Anketa FT-Michigan Ross dolazi nakon nekoliko drugih nacionalnih istraživanja koja pokazuju da bi Biden izgubio od Trumpa u hipotetskoj utakmici na općim izborima, prenosi Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh