Politika

Varhelyi pozdravio Michelov predlog o novim EU članicama do 2030.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi pozdravio je predlog predsednika Evropskog saveta Charlesa Michela da bi Evropska unija mogla primiti nove članice do 2030. godine.

Oliver Varhelyi - Screenshot

“Ako je ovo poruka Saveta da žele da se konačno angažuju i naprave veliki iskorak da bi došlo do proširenja, to je dobrodošla vest”, izjavio je komesar Varhelyi u Toledu, Španiji gde se održava sastanak ministara inostranih poslova EU.

Naglasio je da je Evropska komisija uvek bila spremna da iznese svaki predlog koji bi nas doveo do tog cilja.

“Ne mislim da je u pitanju datum. Mislim da je to više pitanje volje, a takođe i pitanje isporuke, isporuke na strani EU, ali i isporuku na strani naših partnerskih zemalja Zapadnog Balkana ili ostale tri zemlje kandidata (Moldavija, Ukrajina, Turska)”, naveo je Varhelyi.

Evropski komesar za proširenje je najavio da će u oktorbu kada budu objavljeni godišnji izveštaji za sve zemlje koje su u procesu proširena, Komisija izaći sa “suštinskim predlozima” uključujući i plan rasta, koji će, prema Varhelyiju, ubrzati ne samo institucionalnu već i pravu integraciju.

Predsednik Evropskog saveta Charles Michel je 28. avgusta izjavio da Evropska unija treba biti spremna za prijem novih članica do 2030. godine.

Govoreći na strateškom forumu u Bledu, Sloveniji, on je naglasio da treba postojati jasan cilj i da EU treba biti spremna za proširenje.

Najavio je da će se na predstojećim samitima na nivou EU pokrenuti rasprava o proširenju evropske porodice.

Evropska komisija je neposredno nakon Michelovog govora poručila da se ne želi bavi datumima već da je njen fokus na reforme u ovim državama koje su neophodne za napredak u evrointegracijskim procesima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh