Politika

Komšić i Bećirović u prvoj službenoj posjeti Ukrajini

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović borave u službenoj posjeti Ukrajini

Bećirović i Komšić - nezavisne

Ovo je prvi put da neko od članova Predsjedništva BiH posjeti Ukrajinu od početka invazije Rusije na tu državu u februaru 2022. godine.

Na zvaničnom Facebook profilu Denisa Bećirovića se navodi da će se Komšić i Bećirović sastati sa ukrajinskim dužnosnicima, te prisustvovati 23. augusta međunarodnoj konferenciji “Krimska platforma”.

Radi se o inicijativi koju je pokrenulo ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova, s ciljem afimiranja teritorijalnog integriteta i cjelovitosti države, uključujući reintegraciju Krima kojeg je Rusija o okupirala i anektirala 2014. godine.

“Bosna i Hercegovina na ovaj način iskazuje podršku Ukrajini”, navedeno je, između ostalog, u objavi Denisa Bećirovića.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske 21. augusta na konferenciji za medije u Banjaluci je izjavio da “ne postoji odluka Predsjedništva BiH o odlasku Bećirovića i Komšića u Ukrajinu”.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu, u februaru prošle godine, Bosna i Hercegovina nema jedinstven stav u vezi ovog pitanja.

Zemlja se priklonila sankcijama Evropske unije prema Rusiji zbog rata u Ukrajini, iako u njenom bh. entitetu Republika Srpska, insistiraju na “neutralnosti”, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh