Politika

Helez u Briselu: Jasno da je Dodik najveći problem BiH

U Briselu će danas biti održan sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija – Bosna i Hercegovina.

Zukan Helez - vijesti.ba

Ovo je, inače, peti takav sastanak, ali prvi otkako je naša zemlja prije nešto više od pola godine dobila kandidatski status.

Našu delegaciju predvodi predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. U Briselu su i ministar odbrane BiH Zukan Helez te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Na dnevnom redu sastanka u Briselu je progres BiH ne evropskom putu, odnosno šta smo mi to uradili kad je u pitanju ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Helez već je razgovarao sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem. Sastanak je bio jako sadržajan, kazao je Helez – napravljen je presjek šta je Vijeće ministara BiH uradilo u periodu od formiranja.

„Razmijenili smo i mišljenja o najvećem problemu u BiH, a to je napad na ustavni poredak BiH i Milorad Dodik – i njima je to potpuno jasno“, kazao je Helez.

Helez je najavio za ovu srijedu jedan zajednički dokument – usaglašen između Evropske komisije i Vijeća ministara BiH:

„To je jedan presjek stanja u BiH. Imao sam priliku pogledati taj dokument koji je ponudila Evropska komisija – to je, ustvari, dokument Evropske unije. Tu ima nekoliko stvari – od blokada Milorada Dodika preko Srebrenice, gdje se poziva da svi moramo priznati da je tamo bio genocid, da poštujemo te žrtve, do ovih 14 prioriteta, da ih moramo usvojiti. U oktobru će praviti presjek šta smo uradili“.

Na kraju je Helez istakao kako su u Briselu svi voljni da nam pomognu da što brže pristupimo Evropskoj uniji, pišu Vijesti.

Kad je u pitanju Dodikova najava da će u Brisel poslati svoj prijedlog deeskalacije krize u BiH, Helez ističe kako to neće niko puno gledati – on je samo entitetski predsjednik, znaju oni to, on samo želi skrenuti pažnju sa svojih blokada: „Džaba piše ove dokumente“.

Inače, Vijeće ministara BiH usvojilo je prije nekoliko dana dokument “Pozicija BiH u procesu stabilizacije i pridruživanja”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh