Politika

Lagumdžija – Guterres: Ozbiljne prijetnje miru u BiH, potrebna odlučna akcija

Guterres je izrazio namjeru da posjeti BiH, kako bi lično odao počast žrtvama genocida u Srebrenici …

Lagumdžija - Guterres - vijesti.ba

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku, dr. Zlatko Lagumdžija, uručio je akreditivno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda, Antoniju Guterresu.

Tom prilikom dr. Lagumdžija je izjavio da mu je posebna čast obavljati dužnost ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN-u, posebno s obzirom na globalne izazove sa kojima se svijet trenutno suočava.

Poručio je da su dovedeni u pitanje ne samo snaga i značaj multilateralizma i UN kao najvažnije multilateralne organizacije, već i mir, stabilnost i neophodno napredovanje zemalja Zapadnog Balkana na njihovom evroatlantskom putu.

Naglasio je da će Bosna i Hercegovina nastaviti davati konstruktivan doprinos i podržavati rad Organizacije u svim njenim oblastima, a posebno na postizanju Ciljeva održivog razvoja, izgradnji mira i sprječavanju nasilnog ekstremizma i govora mržnje.

Ambasador Lagumdžija je iskoristio priliku da upozna generalnog sekretara sa aktuelnom situacijom u Bosni i Hercegovini, posebno u pogledu ozbiljnih prijetnji miru, sigurnosti i osnovama Dejtonskog mirovnog sporazuma, najozbiljnijeg od njegovog potpisivanja. To zahtijeva odlučnu akciju u očuvanju međunarodnog prava, kao i djelovanje međunarodne zajednice u zaštiti institucionalnog okvira Bosne i Hercegovine, prenose Vijesti.ba.

Generalni sekretar Guterres je istakao da pomno prati dešavanja na Balkanu i ponovio nedvosmislenu podršku UN-a teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Poručio je da ostaje posvećen doprinosu ubrzanju procesa pomirenja i intenziviranju implementacije ciljeva održivog razvoja, kako kroz lični angažman, tako i kroz aktivniju ulogu Sekretarijata UN.

Na kraju je izrazio i svoju namjeru da posjeti Bosnu i Hercegovinu, kako bi lično odao počast žrtvama genocida u Srebrenici.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh