Politika

EU zastupnici opet zatražili sankcije, Dodik ih ismijava

Zastupnici Evropskog parlamenta ponovo su danas pozivali na sankcije Miloradu Dodiku.

Milorad Dodik - Twitter

Predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta David McAllister, izvjestitelj za BIH Paulo Rangel i predsjednik Delegacije Parlamenta za odnose s BiH Romeo Franz su u zajedničkoj izjavi poručili da se ne smije dopustiti da drski secesionist i njegovi sljedbenici sistematski potkopavaju Bosnu i Hercegovinu.

Oni su osudili donošenje zakona u Narodnoj skupštini RS čime je, kako kažu, izvrđšen direktan udar na bh. ustavni poredak i prekršen Dejtonski mirovni sporazuma. Pozdravili su odluku visokog predstavnika da opozove sporne zakone, kao i izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje daju alate za djelovanje u slučaju pokušaja potkopavanja ustavnog poretka.

Ističu da je u odnosu na Milorada Dodika i druge vodećih dužnosnika RS, hitno potrebna dodatna akcija Evropske unije.

– Krajnje je vrijeme da EU i njezine države članice konačno uvedu ciljane sankcije Miloradu Dodiku, koji je već pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije, i njegovim saveznicima, ako je potrebno i na bilateralnoj razini, navode u izjavi te dodaju da se Evropska unija ne može samo verbalno pridružiti odlukama visokog predstavnika.

Treba podsjetiti da ovo nije prvi put da se iz Evropskog parlamenta traže sankcije za Dodika. Tako je bilo i u rezoluciji usvojenoj 18. Januara. U rezoluciji je navedeno da “EP ponavlja svoj poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv destabilizirajućih aktera u BiH, uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika”.

Milorad Dodik poručio je tada da je sankcionisanje “znak nemoći, a ne nadmoći”. Također, u nedjelju je na press konferenciji na Kozari rekao da EU ispada smiješna prateći politiku SAD i Velike Britanije, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh