Politika

Gubi li Putin kontrolu nad Rusijom – šta je pokazao pokušaj puča?

U protekla dvadeset i četiri sata, vesti iz Rusije su bili više nego interesantne.

U protekla dvadeset i četiri sata, vesti iz Rusije su bili više nego interesantne.

Jevgenij Prigožin, vođa privatne vojne grupe Vagner, saopštio je da je ruska vojska bombardovala kampove njegovih trupa u Ukrajini i najavio da će sa svojim trupama krenuti prema ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu.

Dok su oklopna vozila izlazila na ulice Moskve, snage Vagnera preuzele su kontrolu nad gradom Rostov na Donu, važnim logističkim centrom za rat protiv Ukrajine, i uputile kolonu prema glavnom gradu.

Federalna služba bezbednosti (FSB) podigla je optužnicu protiv Prigožina zbog podsticanja na oružanu pobunu, a ruski predsednik Vladimir Putin je održao govor u kojem je Prigožinove akcije označio kao izdajničke (bez pominjanja njegovog imena) i obećao da će sve resurse vlade upotrebiti kako bi okončao tu pretnju naciji.

Prigožin je, s druge strane, izdao saopštenje u kojem je naglasio da se njegov spor odnosi na Šojgua, a nije pomenuo Putina.

Onda, jednako iznenada, Prigožin je odustao od daljeg napredovanja i povukao se, navodeći da želi da izbegne prolivanje ruske krvi i da je to oduvek bilo deo plana.

S obzirom na stanje, verovatno je da se radi o privremenom smirivanju tenzija, a ne o njihovom konačnom okončanju – što ostavlja Putina na nesigurnom tlu.

Ova kriza se gradila još od prošle jeseni, kad je Prigožin počeo javno da kritikuje i Šojgua i komandanta generala Valerija Gerasimova zbog njihovih neuspeha na bojnom polju, kao i zbog nedostavljanja oružja i opreme neophodnih za vođenje operacija Vagnera.

Prošle godine, lider Čečenije Ramzan Kadirov se ponekad pridruživao Prigožinu u kritikama upućenim Šojguu i Gerasimovu.

Ranije ovog meseca, činilo se da će Prigožin biti zauzdan, jer je svim vojnicima privatnih odbrambenih kompanija naređeno da potpišu ugovore s Ministarstvom odbrane, što bi značilo da će Prigožinovi plaćenici biti stvarno plaćeni i pod kontrolom Ministarstva odbrane, piše Džon Herbst za Atlantski savet.

Iako je 1. jul označen kao zvaničan rok, Prigožin je glasno odbio to da učini. Moguće je da je krenuo u akciju upravo zato što je video taj rok kao opasnost za svoju kontrolu nad trupama.

Naravno, svi resursi koji su formalno pod Putinovom komandom – vojska i vazduhoplovstvo, Rosgvardija (predsednička garda) i FSB – znatno nadmašuju snage Vagnera.

Međutim. Prigožinove snage u Ukrajini su bile primetno efikasnije od ruske vojske i široko su smatrane odgovornim za retke pobede koje je Moskva postigla od ukrajinske protivofanzive 2022. godine.

Zato on ima ugled u Rusiji koji Šojguu ili bilo kojem vojnom komandantu nedostaje.

Prigožin je takođe stekao reputaciju da se bolje brine o svojim vojnicima od vojske.

Ove stvari su važne jer Prigožin, poput Putina, apeluje na lojalnost vojnika s druge strane.

Po nekim izveštajima 45. padobranska brigada i druge ruske jedinice odbile su da napuste svoje kasarne kako bi zaustavile Vagnerovce.

Kadirov je juče izjavio da će njegovi Čečeni zaustaviti grupu Vagner i neke od njegovih snaga su navodno bile na putu ka Rostovu pre nego što je Prigožin povukao svoje trupe.

Ali ovo je dvosmislen razvoj događaja, jer FSB i Ministarstvo unutrašnjih poslova preziru Kadirova i ne žele da vide jačanje njegovog položaja u Rusiji.

Većina analitičara je nedavno tvrdila da je Putinova kontrola nad Rusijom čvrsta.

Činjenica da je Prigožin dogurao do ovog stadijuma pokazuje nešto sasvim drugačije.

Uprkos neprestanim naporima ruskih medija, ruska elita već dugo shvata da je Putinova velika invazija na Ukrajinu bila katastrofa.

Prigožin je tokom proteklih devet meseci u čestim kritikama upućenim Šojguu i Gerasimovu takođe govorio o opštim problemima u ruskom ratu protiv Ukrajine sugerišući da je to možda bila greška.

Nakon što je tokom većeg dela dana bez vidljivog otpora napredovao, Prigožin je saopštio da je zaustavio svoje napredovanje prema Moskvi.

Možda ne možemo da predvidimo kako će se ovaj vojni sukob završiti, ali možemo da zaključimo da će Kremlj morati da angažuje značajne resurse kako bi se suočio sa pretnjom Prigožina.

Do sada Kremlj nije bio spreman da to učini kako bi se suočio s neprekidnim delovanjem paravojnih grupa koje izazivaju haos u Belgorodskoj oblasti.

Ali, Kremlj ne može sebi da priušti da isto to učini sa Prigožinom. To znači da će, barem privremeno, Ukrajina možda dobiti prednost u svojoj protivofanzivi, dok Putin i ruska vojska usmeravaju pažnju na drugu stranu, prenosi danas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh