Politika

Čović: Uključit ću se u priču oko formiranja vlasti u HNK

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je u subotu mogućnost svoga uključivanja u formiranje Vlade u HNK.

Dragan Čović - haber.ba

– Iako dosad nisam, sve su prilike da ću se iduće sedmice uključiti u priču oko formiranja Vlade u HNK. Teško je kada imate dva partnera koja se počinju sada, ja bih rekao, ‘nadmudrivati’. Trebali smo to prvih dana završiti brzim dogovorom, a ovako se događa nešto slično kao na nivou Federacije BiH. To ‘političko nadmudrivanje’ između dva bloka, SDP-a s jedne strane i SDA s druge, nikome ne donosi dobro i mislim da ćemo to morati okončati – istaknuo je u subotu novinarima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uoči Izborne konvencije Mladeži ove stranke, javlja Fena.

Osvrćući se na to da je u četiri mjeseca odblokirano pet prioriteta Evropske unije, Čović je podvukao kako sve prioritete moraju završiti u ovoj godini, bez izuzetaka.

– To smo definirali kada je ovdje bio povjerenik Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi kroz neku 31 aktivnost po mjesecima. Uvjeren sam da će naše Vijeće ministara, a potom i Parlament BiH, završiti sve ono sto su preuzeli bez bilo kakvog prolongiranja, od najsloženijih do najjednostavnijih zahvata koje imamo, gdje je naravno i izborno zakonodavstvo i sve što treba napraviti da u izbornoj godini konačno završimo taj proces – rekao je Čović.

Na novinarski upit da komentira reakciju Islamske zajednice na završetak izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Čović je dodao da nema nekih posebnih komentara na bilo kakve reakcije.

– Mi Hrvatsko narodno kazalište gradimo zadnjih 20 godina. Ono će sada dobiti svoju konačnu formu, vjerujem do kraja godine.

Naravno, sve je urađeno sukladno zakonu i to je projekt kulture hrvatskog, ali ne samo hrvatskog naroda. Veselim se gradnji objekta i ne vidim razlog da iko u Mostaru, ali i Hercegovini ne bude dio tog projekta jer to je projekt za cijelu Hercegovinu – zaključio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh