Politika

Zašto Kina pokušava da posreduje u ratu Rusije sa Ukrajinom

Kineski lider Xi Jinping rekao je u srijedu da će Peking poslati izaslanika u Ukrajinu kako bi razgovarao o mogućem “političkom rješavanju” rata Rusije sa tom zemljom.

Peking je ranije izbjegavao uplitanje u sukobe između drugih zemalja, ali izgleda da pokušava da se afirmiše kao globalna diplomatska sila nakon što je u martu dogovorio razgovore između Saudijske Arabije i Irana koji su ih naveli da obnove diplomatske odnose nakon sedmogodišnje pauze.

Xi je u telefonskom razgovoru rekao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će kineski izaslanik, bivši kineski ambasador u Rusiji, posjetiti Ukrajinu i “druge zemlje” kako bi razgovarali o mogućem političkom rješenju, navodi se u saopštenju vlade.

Nije spominjao Rusiju ili prošlogodišnju invaziju na Ukrajinu i nije naznačio da li bi kineski izaslanik mogao posjetiti Moskvu.

Telefonski poziv Xi-Zelenskyyja dugo se očekivao nakon što je Peking rekao da želi da služi kao posrednik u ratu.

ZAŠTO JE OVO VAŽNO?
Kina je jedina velika vlada koja ima prijateljske odnose s Moskvom, kao i ekonomsku polugu kao najveći kupac ruske nafte i plina nakon što su Sjedinjene Države i njihovi saveznici prekinuli većinu kupovine.

Peking, koji Moskvu vidi kao diplomatskog partnera u suprotstavljanju američkoj dominaciji globalnim poslovima, odbio je da kritikuje invaziju i iskoristio je svoj status jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a da odbije diplomatske napade na Rusiju.

Zelenskyy je ranije rekao da pozdravlja ponudu Kine da posreduje.

ZAŠTO JE KINA OVO UČINILA?
Xijeva vlada je ostvarila veću ulogu u globalnoj diplomatiji kao dio kampanje za vraćanje Kine u ono što vladajuća Komunistička partija vidi kao svoj zakoniti status političkog i ekonomskog lidera i za izgradnju međunarodnog poretka koji favorizira interese Pekinga.

To je oštar preokret nakon decenija izbjegavanja uplitanja u sukobe drugih zemalja i većinu međunarodnih poslova dok se fokusirao na ekonomski razvoj kod kuće.

U martu su Saudijska Arabija i Iran objavili iznenađujuće, nakon razgovora u Pekingu, da će nakon sedmogodišnje pauze ponovo otvoriti ambasade u glavnim gradovima jedne druge. Kina ima dobre odnose s obje strane kao veliki kupac nafte.

Prošle sedmice, ministar vanjskih poslova Qin Gang rekao je svojim izraelskim i palestinskim kolegama da je njegova zemlja spremna pomoći u olakšavanju mirovnih pregovora.

Saopćenje od srijede upozorava na opasnost od nuklearnog rata, sugerirajući da je Peking također mogao biti motiviran onim što vidi kao rastuću opasnost od destruktivnijeg sukoba.

Posredovanje između Ukrajine i Rusije povećalo bi prisustvo Kine u istočnoj Evropi, gdje je Peking pokušao da izgradi veze sa drugim vladama. To je izazvalo pritužbe nekih evropskih zvaničnika da Kina pokušava da dobije polugu nad Evropskom unijom.

Profesorka političkih nauka Kimberli Marten sa koledža Barnard na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku sumnja da će Kina uspeti u ulozi mirotvorca.

„Teško mi je da poverujem da Kina može da deluje kao mirotvorac“, rekla je ona, dodajući da je Peking „previše blizak Rusiji“.

KAKVI SU ODNOSI KINE SA RUSIJOM?
Kina je najbliža onome što izolirana vlada predsjednika Vladimira Putina ima kao glavnog saveznika.

Xi i Putin izdali su zajedničku izjavu uoči invazije u februaru 2022. u kojoj su rekli da njihove vlade imaju “prijateljstvo bez ograničenja”.

Peking je pokušao da izgleda neutralno, ali je ponovio rusko opravdanje za invaziju.

Xi je dobio toplu dobrodošlicu od Putina tokom posjete Moskvi u martu. Kineski ministar odbrane posjetio je Rusiju ovog mjeseca.

Kina je pojačala kupovinu ruske nafte i gasa za svoju ekonomiju gladnu energije, pomažući da se nadoknadi izgubljeni prihod koji je rezultat zapadnih sankcija. Zauzvrat, Kina dobija niže cijene, iako detalji nisu objavljeni.

Marten je rekao da je poziv Xi-Zelensky bio “neka vrsta šamara Rusiji, jer je Rusija veoma željela da prikaže Kinu kao svog saveznika”. Ona je rekla da direktni kontakt Kine i Ukrajine “ukazuje da se Kina udaljava barem korak od Rusije”.

KAKVI SU ODNOSI KINE SA UKRAJINOM?
Kina je bila najveći trgovinski partner Ukrajine prije invazije, iako u manjem obimu od kinesko-ruske trgovine.

Ukrajina je 2021. objavila planove za kineske kompanije da izgrade trgovinsku infrastrukturu.

Vlada Zelenskog bila je ambivalentnija prema Pekingu nakon što je bilo jasno da Xi neće pokušati zaustaviti Putinov rat, ali su dvije strane ostale prijateljske.

“Prije potpune ruske invazije, Kina je bila ukrajinski trgovinski partner broj jedan. Vjerujem da će naš današnji razgovor dati snažan poticaj povratku, očuvanju i razvoju ove dinamike na svim nivoima”, piše u službenom ukrajinskom reagovanju, prenosi AP.

Qin, ministar vanjskih poslova, obećao je ovog mjeseca Kina da neće obezbijediti oružje ni jednoj strani, što je obećanje koje koristi Ukrajini, koja je od Sjedinjenih Država i evropskih vlada dobila tenkove, rakete i drugo naoružanje.

Kineski ambasador u Francuskoj pokrenuo je negodovanje širom Evrope kada je sugerirao da bivše sovjetske republike – grupa koja uključuje Ukrajinu – možda nisu suverene nacije. To je bilo u skladu sa Putinovim komentarima koji poriče ukrajinski suverenitet.

Peking je potom uvjerio bivše sovjetske države da poštuju njihov suverenitet i rekao da su komentari ambasadora lično mišljenje, a ne zvanična politika.

Elizabeth Wishnick, iz američkog trusta mozgova CNA i Weatherhead East Asian instituta Univerziteta Columbia, rekla je u e-poruci: “Pitam se da li je Xijev poziv brzo postavljen da odvrati pažnju” od galame zbog primjedbi kineskog ambasadora, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh