Politika

Predsjednik Izraela Herzog: U stisku smo duboke podjele koja razdire našu naciju

Ovaj me sukob duboko zabrinjava, kao što zabrinjava mnoge diljem Izraela i dijaspore, poručio je izraelski predsjednik Isaac Herzog

Izraelski predsjednik Isaac Herzog rekao je da je njegova zemlja usred podjele koja je razdire.

Deseci hiljada Izraelaca protestirali su sinoć u Tel Avivu protiv planova nove vlade premijera Benjamina Netanyahua da revidira pravni sistem Izraela na način da vladi osigura kontrolu nad pravosuđem.

“Mi smo u stisku duboke podjele koja razdire našu naciju. Ovaj me sukob duboko zabrinjava, kao što zabrinjava mnoge diljem Izraela i dijaspore. Temelji izraelske demokracije, uključujući pravosudni sistem, sveti su i moramo ih strogo čuvati“, rekao je Herzog u izjavi na Twitteru.

Herzog se našao na meti kritika jer je izbjegavao pojasniti svoj stav o predloženim reformama pravosuđa.

“Poštujem kritike upućene meni, ali sada sam usredotočen na dvije ključne uloge za koje vjerujem da ih nosim kao predsjednik u ovom trenutku, a to su sprječavanje povijesne ustavne krize i zaustavljanje kontinuiranog raskola unutar naše nacije“, rekao je Herzog.

Dodao je da je nastojao stvoriti široku, pažljivu raspravu i dijalog pun poštovanja između relevantnih strana o reformama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh