Politika

Zašto su u HNK u koaliciji Stranka za BiH i Platforma za Progres?

Stranka za Bosnu i Hercegovinu ohrabrena novim, agilnim, predsjednikom Semirom Efendićem ima velika očekivanja od ovih izbora, te na nivoima za ZD Parlamenta FBiH i ZD Parlamentarne Skupštine BiH nastupa samostalno, dok za Skupštinu HNK-a nastupa u koaliciji sa Platformom za progres

Za čitaoce portala haber.ba razloge i prednosti koalicije pojašnjava Adis Bubalo, predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za Bosnu i Hercegovinu i nosilac liste koalicije Stranka za BiH – Platforma za progres za Skupštinu HNK-a.

– Nekoliko je razloga zašto smo se opredijelili za ovu koaliciju. Prvo, smatramo da je kantonalni nivo najvažniji za životne potrebe običnih građana. Kantonalni nivo je nadležan za obrazovanje, zdravstvo, MUP, odnosno pitanje sigurnosti građana, poljoprivrednu proizvodnju, turizam itd. A upravo na tim nivoima je i najviše problema u našem kantonu. Dosadašnji način rada vlasti, ali ni opozicije, nije dao vidljive rezultate u ovim oblastima, naprotiv i dalje nemamo komesara MUP-a, problemi u zdravstvu nisu riješeni, kompletan sistem obrazovanja je na nezavidnom nivou, sistem poticaja u poljoprivredi nije jasan, nije transparentan i ne daje željene efekte, kazao je Bubalo te dodaje:

– Drugo, razmišljali smo da sa nekoliko stranaka političkog centra napravimo predizbornu koaliciju, koja bi nakon izbora u Skupštini HNK-a bila jak i stabilan politički faktor. Tražili smo partnere koji su spremni raditi za dobrobit građana i za svoj rad građanima odgovarati. Obavili smo razgovore i pregovore sa više političkih subjekata, ali oni su, umjesto razgovora o programima, o onome što konkretno treba raditi u našem kantonu, pričali samo o rasporedu kandidata na listama. S druge strane, sa Platformom za progres smo se vrlo brzo dogovorili da kao budući zastupnici zajedno radimo javno, pošteno, transparentno i jednako za sve građane.

Kako je kazao Bubalo dogovorili su se da građanima na listi za Skupštinu HNK-a ponude najjače kandidate, da građani HNK-a konačno imaju za koga glasati.

– Zaista, napravili smo listu kandidata koji su stručni, sposobni i prije svega dokazani u poslovima koje obavljaju. Bez imalo lažne skromnosti to je najkvalitetnija lista kandidata u HNK-a i slobodno mogu reći najbolja opcija za koju šta građani HNK-a mogu glasati, naglasio je Bubalo.

Istakao je i da je HNK-a kanton koji obiluje resursima, a koji se mogu staviti u funkciju razvoja.

– Trebaju nam brza i kvalitetna rješenja. Identifikovali smo pet oblasti u kojima bismo mogli rasti i razvijati se, a to su: hrana, energija, industrija, turizam i komunikacije. Stavljajući ovih pet oblasti u funkciju razvoja naš kanton može biti najbogatiji ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire. Stoga, građani Hercegovačko-neretvanskog kantona trebaju 2. oktobra izaći na izbore, pokazati malo više hrabrosti i odlučnosti nego ranijih godina i glasati za promjene. Vaš glas je vaše pravo. Ne prodajite ga, ne dajte ga onima koji ga neće opravdati. Dajte glas alternativi, mnogo se može ZAJEDNO, poručio je Bubalo.

Ko je Adis Bubalo. Doktor je tehničkih nauka, dipl.maš.inž, zaposlen u segmentu proizvodnje električne energije, obavljao je poslove od mašinskog inžinjera u pogonu do kompleksnih rukovodećih i menadžerskih poslova. Angažovan je i u obrazovnom procesu kao spoljni saradnik na Mašinskom fakultetu u Mostaru. Maloljetni je pripadnik AR BIH.

U Stranci za BiH je 22 godine, nikada je nije mijenjao. U politici nije zbog ličnih interesa, želja mu je da pomogne zajednici, da spriječi odlazak mladih, da omogući da nam se djeca školuju, rade i lijepo žive od svog rada u našoj dragoj BiH, da u njoj vide perspektivu.

Adis Bubalo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh