Politika

Dodik nazvao Komšićevu instrukciju o Ukrajini ‘sramnim falsifikatom’: Posljedice će biti dalekosežne

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je kao ‘sramni falsifikat’ pismo, koje je, kako tvrdi, iz kabineta Željka Komšića dostavljeno mimo redovnih i propisima utvrđenih procedura u ministarstvo vanjskih poslova u Vijeće ministara.

Milorad Dodik - Pixsell

“Ono predstavlja privatni stav trenutno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u pogledu dešavanja u Ukrajini koji nikoga ni na šta ne obavezuje”, kaže Dodik, piše Raport.

Prošle nedjelje predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je ministrici vanjskih poslova Biseri Turković instrukcije za kreiranje stava BiH o napadu Rusije na Ukrajinu, a Dodik je u pismu Turkovićevoj naglasio da ti stavovi nisu bili predmet rasprave Predsedništva, koja je, dodaje, bila neophodna s obzirom na novonastalu situaciju u Ukrajini.

Također, kako je naveo Dodik, ni Komšićeve instrukcije nisu proizvod obaveznog dogovora, usaglašenog i jednoglasnog stava sva tri člana Predsjedništva BiH, te su time, tvrdi, izmišljene i lažirane.

“Riječ je o privatnoj prepisci gospodina Komšića sa vama, koji pokušava da uz vašu pomoć, opet i ko zna koji put, obmane BiH i međunarodnu diplomatsku i svaku drugu javnost”, naveo je Dodik u pismu.

On je podsjetio ministricu da je u vođenju vanjske politike BiH neupitno samo ono što usaglašenim stavom potvrde sva tri člana Predsjedništva, a svaka drugačija instrukcija je falsifikat koji vodi ka dalekosežnim posljedicama.

“Posljedice su, između ostalog, dalje urušavanje ugleda BiH na međunarodnoj sceni, ali i dalja podjela u institucijama BiH, što će dovesti do kolapsa sistema u institucijama u BiH”, dodao je Dodik.

On je ukazao da nijedna “instrukcija” MVP-a BiH koja proistekne iz navedenog Komšicevog pisma neće biti obavezujuća za službenike, rukovodioce, ambasadore i ostale diplomate iz reda srpskog naroda, koji su se pokazali “kao jedini branioci Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh