Politika

Kongresni zastupnici pisali Blinkenu: Dodikove prijetnje ugrožavaju BiH

Po inicijativi Dine Titus, 19 zastupnika iz Kongresa SAD pisalo je američkom državnom sekretaru Antonyu Blinkenu, tražeći da Administracija Joe Bidena udvostruči napore na konsolidaciji demokratije i promovisanju integracije Zapadnog Balkana u zapadnu Evropu.

Kongres SAD - Nap.ba

„Imajući u vidu ničim izazvanu i nezakonitu invaziju Rusije na Ukrajinu, važno je više nego ikada da SAD prodube svoj angažman i umiješanost u region. Puna integracija Zapadnog Balkana u transatlantsku zajednicu trebala bi biti prioritet za SAD dok radimo na jačanju naših savezništava širom Evrope i borbe protiv uticaja autoritarnih režima, uključujući Rusiju i Kinu“, navodi se u pismu.

Zastupnici navode da su zbog anti-demokratskih i autoritarnih narativa koje promovišu Rusija i Kina, kao i zbog retorike podjela nekih od lidera, ugroženi teško stečeni demokratski dobitci. Posebno je istaknuta zabrinutost da bi glorificaranje ratnih zločinaca u BiH i Srbiji moglo dovesti do novog nasilja.

„Konkretno, prijetnja lidera Bosanskih Srba Milorada Dodika o povlačenju entiteta Republika Srpska iz državnih institucija predstavlja veliku prijetnju Daytonskom mirovnom sporazumu i održivosti BiH kao države“, napisali su kongresmeni.

Kada je riječ o Srbiji, u pismu stoji da je demokratija u toj zemlji pod izazovom zbog slabe diobe vladinih moći, nebalansirane političke zastupljenosti i polariziranih medija, dok neriješeni odnosi između Kosova i Srbije ugrožavaju stabilnost šireg regiona.

Također se navodi da demokratska nestabilnost dovodi do širenja štetnih uticaja Rusije i Kine, dok podaci prošlogodišnjeg istraživanja Nacionalnog demokratskog instituta o stanju demokratija ukazuju na negativne trendove. Primjerice, veliki dio stanovništva Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova ne povezuje kvalitet svog života sa demokratijom ili sa procesom evropskih integracija.

Kongresmeni su dalje naveli da smatraju kako SAD trebaju poslati snažan signal Zapadnom Balkanu i ostatku svijeta da su spremne da podrže demokratske vrijednosti i bore se protiv spomenutih trendova. Kao konkretne fokuse izdvojili su: povećanje američkih investicija i regionalnih integracija, snažniji rad na ohrabrivanju pristupanja u EU, promovisanje dijaloga između Srbije i Kosova, kao i pomoć u demokratizaciji, uključujući borbu protiv korupcije i zaštitu ljudskih prava.

„Liderstvo Bosanskih Srba nastavlja težiti ka secesionističkim politikama koje su u suprotnosti sa Daytonskim mirovnim sporazumom i podižu tenzije u bošnjačkim, hrvatskim i srpskim zajednicama, potencijalno rezultirajući nasiljem koje bi bilo teško obuzdati“, navodi se u dijelu pisma koje se odnosi na plan za BiH.

„SAD su poduzele aktivnost protiv lidera Bosanskih Srba Dodika, nametanjem sankcija za destabilizirajuće postupke. Ali međunarodna zajednica, posebno SAD, moraju jače pritiskati ka rješenju koje poštuje Daytonski mirovni sporazum i odnosi se na kompletne političke, ekonomske i društvene interese građana BiH. Čine se da građani širom BiH prioritet u odnosu na sve ostalo daju miru i ekonomskim prilikama i SAD bi trebale iskoristiti to raspoloženje, u saradnji sa našim saveznicima i partnerima u regionu, kako bi pronašli put koji bi uključivao sve građane, bez obzira na etnički identiet“, također stoji u pismu.

Osim Dine Titus, pismo su potpisali zastupnici: Brad Schneider, William R. Keating, Adriano Espaillat, Jim Costa, Eddie Bernice Johnson, Juan Vargas, David E. Price, Ritchie Torres, James P. McGovern, Ted W. Lieu, Emmanuel Cleaver, Albio Sires, Joseph D. Morelle, Marc Veasey, Tom Malinowski, David N. Cicilline, Gerald E. Connolly i Sheila Cherfilus-Mccormick, prenosi VOA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh