Politika

“Glorifikacija RS” / HNV BiH kritikovao Čovićevo obraćanje u NSRS

Hrvatsko narodno vijeće u Bosni i Hercegovini ocijenilo je danas kako je obraćanja predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u Narodnoj skupštini Republike Srpske “dalo legitimitet rušilačkom pohodu koji u posljednje vrijeme izvodi Milorad Dodik”.

Narodna skupština bh. entiteta RS - 20minuta.net

Iz HNV-a su dodali kako se Čović nije trebao obratiti na entitetskoj skupštini.

“Međutim, ako se već našao u prilici da govori ispred zastupnika u svom polusatnom nastupu za govornicom Skupštine, predsjednik HDZ-a je morao naći vremena postaviti sljedeća ključna pitanja:

1. Što je s protjeranim Hrvatima s teritorije Republike Srpske i što se uradilo po pitanju održivog povratka Hrvata na njihova ognjišta?

2. Ako se već postavljaju pitanja legitimiteta, onda se usput moglo priupitati što je s legitimitetom hrvatskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske i ministara u Vladi Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda?

3. Zašto se nije postavilo pitanje nadležnosti Vijeća naroda Republike Srpske koje je svedeno na ulogu folklora, a Hrvati i Bošnjaci praktički politički izbrisani iz ovog bosanskohercegovačkog entiteta?

4. Zašto s govornice Narodne skupštine Republike Srpske nije pozvao vlasti u RS-u da se napokon odblokiraju procesi i da se zajednički vrate u državne institucije rješavati otvorena pitanja“, navedeno je iz HNV-a, prenose Vijesti.

Na kraju reakcije Hrvatskog narodnog vijeća je zaključeno kako se obraćanje Čovića “svelo na glorifikaciju Republike Srpske, a niti jedno od mnogobrojnih pitanja nije postavljeno”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh