Politika

Tematska sjednica GV: Nude se rješenja, ali se ne nazire kraj deponiji Uborak

Tematska sjednica Gradskog vijeća Mostara na temu “Regionalna deponija Uborak-Buđevci“, uz prisustvo i predstavnika nevladinog sektora i mještana koji naseljavaju Kuti-Livač i Vrapčiće (naselja oko deponije) nije ponudila ništa spektakularno.

Tematska sjednica Gradskog vijeća Mostara - Haber.ba

Podsjećamo, građani okupljeni u inicijativu ”Jer nas se tiče” podnijeli su ranije inicijativu za organiziranje tematske sjednice Gradskog vijeća na temu odlaganja otpada kao i konačnog zatvaranja i saniranja postojeće, te potpunog izmještanja na novu lokaciju. Prisutnima je predstavljen plan prilagodbe, o kojemu su najviše nakon sjednice govorili gradonačelnik Mario Kordić i predsjedavajući Gradskog vijeća Salem Marić.

Marić je novinare koji su i ovu sjednicu pratili na lošem video-linku, uponao i sa izvještajem direktora JP Deponija Abdurahmana Bećirovića, jednoga od onih protiv kojih su građani i aktivisti podnijeli najviše uzaludnih krivičnih prijava.

– Preostala je prezentacija ponuđača, a to je osam kompanija koje su se prijavile kako bi predstavile način na koji bi zbrinuli otpad. Ovo je jedno od krucijalnih pitanja i problem koji je odavno prisutan u Gradu. Ovakvim pristupom, i ostala pitanja ćemo uskoro rješavati, najavio je Marić.

Gradonačelnik Kordić također se nada dobrim rješenjima. Zahvalan je stručnjacima koju su se i jučer stavili na raspolaganje Gradu.

– Moramo se uhvatiti ukoštac s ovim problemom. Puno je tačaka koje se trebaju riješiti, kako bismo sutra imali uređen evropski Mostar. Osim Gradskog vijeća i Gradske uprave u rješavanje problema moraju se uključiti i viši nivoi vlasti. Danas je predstavljen Plan prilagodbe koji je pokazao što bi se u narednih tri do pet godina trebalo raditi. Građani moraju znati da ako plan prilagodbe bude duži od onoga što su očekivali, to ne znači da nećemo raditi i biti brzi. Tema deponije od danas je top tema Gradske uprave, a struka će reći što je realno, a što ne. Ovom temom ćemo se baviti na konkretan način i povlačiti konkretne poteze, najavio je Kordić.

Na insistiranje novinara da prokomentira rad ranije Gradske uprave, odnosno prvog čovjeka Mostara (svog prethodnika), kao i čelnih ljudi komunalnih poduzeća, rekao je kako se ne želi previše osvrtati na ono što je bilo.
Grad Mostar obvezao se predano raditi na iznalaženju nove lokacije za regionalnu deponiju, i to još prije dolaska Kordića na čelo Gradske uprave.

– Bitno je skontretirati se na rješavanje deponije koja je trenutno problem svima nama. Nju prije svega treba sanirati. Imamo i dalje dvije otvorene kazete. Morate shvatiti da je deponija živa. Na njoj se radi, istina uz propuste. Plan prilagodbe podrazumijevanja saniranje stanja. Imamo internacionalne firme koje su se prijavile i ponudit će nam svoja rješenja, najavio je.

Aktivisti Udruženja “Jer nas se tiče“ nisu zadovoljni onim što im je predstavljeno u Gradskoj vijećnici. U planu prilagodbe naznačeno je da su sva istraživanja potvrdila zagađenost vode i tla teškim metalima, upozoravaju, tvrdeći i kako je kao posljedica štetnog utjecaja deponije u naglom porastu broja karcinoma u bjelopoljskoj kotlini.

– Problem je i sve veći broj djece s posebnim potrebama s područja Bijelog Polja. Velika većina njih u mostarskom Centru je sa sjevera, iako u ukupnom broju stanovnika sudjelujemo samo s deset posto. Svi, dakle, pijemo zagađenu vodu. Ona prolazi ispod deponije. Ovo danas nije ono što smo očekivali. Kažu nam da moramo izdržati, iako se žalimo dugih sedam godina. Kažu i da žrtvujemo djecu za ispunjenje ciljeva i kako ne bismo zadužili grad. Ispada da je cijena ljudskih života ovdje vrlo niska. Oni planiraju neogranično odlaganje na Uborak, iako nije definiran ni rok kada bi se deponija zatvorila, makar su prisutni bili saglasni s tim da ona ima štetan uticaj. Hoće ponovo da prevare građane, izjavio je predsjednik Udruženja Omer Hujdur.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh