Politika

SDP želi mijenjati krivični zakon kako bi se spriječila divljanja huligana

Povodom sve učestalijih nereda na ulicama Mostara, danas se oglasila Kantonalna organizacija SDP-a u Hercegovini, koji je sa konferencije za medije u prostorijama stranke poručila kako u ovom momentu na području ovog kantona, sistem ne postoji.

SDP - PR / Haber.ba

Predsjednik Kantonalnog odbora Ismet Lulić izjavio je da je najbolja potvrda njihovih riječi nedavni napad navijača Zrinjskog na građane u naselju Donja Mahala. Zapitao se i kako je moguće da se to desi, nakon Bog zna koliko sličnih slučajeva na obalama Neretve.

Odgovor možemo potražiti u činjenici da imamo mandatara koji za godinu nije u stanju sastaviti Vladu, te da tu vladu nemamo ni hiljadu dana nakon izbora, rekao je.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Mostar Arman Zalihić pozvao je nadležne da spriječe da se ovakve scene ponavljaju, te da predstojeći mostarski derbi bude festival sporta, a ne kontinuirana trauma građanima.

Federalni poslanici Aner Žuljević i Lana Prlić najavili su da će uputititi izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH, kojim bi se definiralo krivično djelo izazivanja ili učestvovanja u neredima na sportskim takmičenjima, kao i uvođenje posebnog oblika kaznenog djela – učešća u tuči, na način da će se kažnjavati kao krivično djelo sve što se učini povodom održavanja sportskog takmičenja, a što uključuje vrijeme neposredno prije, tokom ili neposredno nakon takmičenja.

Uz propisivanje krivičnog djela, ovom izmjenom i dopunom Krivičnog zakona FBiH uvela bi se i sigurnosna mjera pristupa sportskim takmičenjima, kojom bi se spriječilo da jednom oduđeni počinitelj ponovo počini isto krivično djelo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh