Politika

Novi sastanak SDA i HDZ-a zakazan za srijedu, dogovor o Mostaru sve izvjesniji

Naredne sedmice, tačnije u srijedu, bit će održan novi sastanak lidera SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a Dragana Čovića pod patronatom predstavnika međunarodne zajednice.

Bakir Izetbegović - Radiosarajevo

To će biti nastavak sinoćnjih razgovora koji su održani u zgradi Delegacije EU u BiH. Nakon tog sastanka niko od aktera nije bio raspoložen za izjave, osim što je visoki predstavnik Valentin Inzko “dobacio” da je 95 posto stvari dogovoreno.

Kako saznajemo SDA i HDZ su znatno pribiližili stavove kada je u pitanju održavanje izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara koji bi mogli biti organizovani u februaru naredne godine.

Izetbegović je poručio da SDA neće odstupati od stavova svoje lokalne organizacije u Mostaru, a oni se ogledaju u činjenici da SDA u Mostaru želi izaći iz okvira presude te u ovoj prilici dograditi statut grada u vezi sa funkcijom dogradonačelnika i njegovih ovlasti.

Posljednji izbori u Mostaru održani su 5. oktobra 2008. godine, a nakon presude Ustavnog suda BiH neprekidno gradom vlada HDZ-ov gradonačelnik Ljubo Bešlić. U prilog za održavanje izbora ide i presuda Suda u Strazburu po tužbi Irme Baralije.

Tada je naloženo BiH da izmijeni relevantno zakonodavstvo, najkasnije u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude koja je donesena 29. oktobra 2019. godine. Također, Evropski sud je konstatovao da Ustavni sud BiH ima ovlaštenje da sam uspostavi privremeno rješenje, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh