Politika

Sastali se Šarović, Borenović i Dodik, u subotu kod Vučića

Predsjednici SDS Mirko Šarović i PDP Branislav Borenović večeras su se sastali sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u Laktašima. U subotu slijedi novi sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Hotel "San" - Vijesti.ba

Sastanak u Laktašima, koji je trajao oko sat vremena u hotelu “San”, održan je na Dodikov poziv, nakon najnovije deklaracije SDA o ustavnom preuređenju BiH.

Dodik je od Šarovića i Borenovića tražio da se njihovi kadrovi povuku iz Savjeta ministara BiH, što su oni, kako tvrdi izvor “BN-a“, odbili.

Dodik ih je i obavijestio da je on primoran da narednih dana zaoštri situaciju zbog javnosti uz molbu da mu se javno ne suprostavljaju, te da će SNSD izaći sa zaključcima kojima će zbog javnosti da uzburka situaciju u BiH.

Takođe, “BN” saznaje da će zbog najnovijih dešavanja predsjednici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske biti u subotu na sastanku kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je danas poručio da će povodom Deklaracije SDA “i dalje biti uzdržan“, čekajući kako je rekao, odgovore zvaničnih institucija Republike Srpske i svih stranaka iz ovog bh. entiteta.

On je rekao da će poslije reakcija institucija i partija iz RS-a razgovarati sa njihovim predstavnicima kako bi pronašli “neku vrstu zajedničkog imenitelja“.

O spornoj deklaraciji sutra će biti riječi i na sjednici Glavnog odbor SNSD-a u Banjaluci. Visoki funckoneri ove stranke najavljuju usvajanje dokumenata koji će biti odgovor aktuelnu situaciju i Programsku deklaraciju SDA.

Јedan od odgovora je i afirmacija prava na samoopredjeljenje i vraćanje oduzetih nadležnosti. Za svoje stavove, u Narodnoj skupštini, tražit će podršku svih političkih partija iz Republike Srpske, prenosi “RTRS“.

Većina parlamentarnih stranaka u RS ocijenila je kao neprihvatljivu Deklaraciju koju je SDA usvojila na nedavnom stranačkom Kongresu, a u kojoj se, između ostalog, navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom ‘republika BiH‘.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh