Politika

Vlada utvrdila iznose novčanih naknada za borce i invalide

Vlada FBiH je danas donijela više odluka o utvrđivanju koeficijenata i osnovice za obračun i isplatu mjesečnih novčanih naknada korisnicima boračko-invalidske zaštite. Utvrđen je koeficijent jedan (1,00) za obračune i isplatu mjesečnih egzistencijalnih naknada demobilisanim braniocima i članovima njihovih porodica za period juli – septembar 2019, čija primjena zavisi o raspoloživim sredstvima Budžeta FBiH za ovu godinu.

Salko Bukvarević - PR/Haber.ba

Za ove naknade ukupna sredstva odobrena Budžetom FBiH za 2019. iznose 25.000.000 KM i bit će plasirana kroz transfer za provođenje Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica.

Za obračune i isplate mjesečnih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite u Federaciji BiH za 2019. utvrđen je koeficijent 0,989534 i bit će primjenjivan u skladu s raspoloživim sredstvima Budžeta FBiH za ovu godinu.

Utvrđena obračunska osnovica od 867,50 KM ostaje na nivou iz 2018. godine, a ukupna sredstva odobrena Budžetom Federacije BiH za 2019. godinu za transfer za invalidnine iznose 274.600.000 KM. Donesena je i odluka kojom je utvrđen koeficijent 0,979727 za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica za 2019. godinu koja će, također, biti primjenjivana u skladu s raspoloživim budžetskim sredstvima, rekao je ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh