Politika

Branislav Borenović: “Dodikove najave ‘izduvaju’ nakon mjesec, dva”

SNSD, SDA i HDZ BiH započeli su proces formiranja vlasti prije deset mjeseci i najodgovorniji su za trenutno stanje, stav je predsjednika PDP-a Branislava Borenovića.

Branislav Borenović - Slobodna-bosna.ba

Kako se približava taj 5. septembar, imam osjećaj da su sve dalje od dogovora. Vjerovatno ide sada unakrsno optuživanje i traženje izgovora za neuspjeh“, kaže Borenović za Vijesti.ba, tri dana prije isteka roka za formiranje Savjeta ministara BiH, što je predviđeno u sporazumu lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića, pišu “Vijesti“.

Predsjednik PDP-a ističe kako nije siguran da će se moći naći neki drugi koalicioni dogovor, zbog odnosa, posebno u Domu naroda BiH, gdje SNSD ima četiri od pet srpskih delegata.

Mislim da će ovakvo stanje potrajati i to je realnost, koliko god se nekom sviđalo ili ne“, konstatuje Borenović.

Mišljenja je da je teško raspetljati političku situaciju bez ozbiljnih izmjena Izbornog zakona i uvođenja instituta vanrednih izbora.

Dok se to ne desi ili ne formira izvršna vlast na nivou BiH, svakako da treba sad racionalno postupiti i bar odblokirati rad Parlamenta BiH jer ima mnogo akata koji čekaju ratifikaciju kako bi se stotine miliona KM stavile na raspolaganje Republici Srpskoj i FBiH i mnogim lokalnim zajednicama“, predlaže naš sagovornik.

Osvrnuo se i na poteze koje je najavio predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH, ukoliko dogovor o formiranju vlasti ne bude postignut do 5. septembra. Dodik je, podsjetimo, rekao da će Narodna skupština RS u tom slučaju razmatrati povlačenje saglasnosti na sporazume o OS BiH i UIO BiH, te preispitati nadležnosti koje su sa entiteta prenesene na državu.

Ne znamo šta to konkretno znači, jer smo mnogo puta imali ovakve najave koje izduvaju nakon mjesec, dva… Politika hazarderstva i stalnih tenzija ne vodi bilo kakvom napretku u ovoj zemlji, vrijeme sile i nasilnih metoda moraju biti iza nas“, naglašava prvi čovjek PDP-a.

On potcrtava da je poznato kako se mijenjaju odluke u skladu sa ustavnim nadležnostima.

Ako SNSD ima dogovor da nešto promjeni sa svojim novim koalicionim partnerima SDA-om i HDZ-om BiH, imaju tu novu parlamentarnu većinu, dovoljno ruku, pa neka mijenjaju“, kategoričan je Borenović.

Kada je u pitanju potencijalna sjednica entitetskog parlamenta na kojoj bi se razmatrali najavljeni potezi, Borenović kaže da će PDP donijeti odgovarajuće odluke tek kada vidi materijale i šta se u njima nalazi.

Nemamo namjeru biti neko ko će ispunjavati želje onima koji su isfrustrirani ili očajni samo zato što nisu dobili fotelju ili neku poziciju a posebno nećemo biti faktor koji će proizvoditi nestabilnost i tenzije i dolijevati ulje na bh vatru“, zaključuje Borenović u razgovoru za “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh