Politika

Sigurnost u drugom planu, zastupnici Parlamenta FBiH iskoristili priliku za međustranačke svađe

Hamdija Abdić ocijenio je da je namjera RS-a da formira rezervnu policiju ustvari samo uvod u formiranje oružanih snaga

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Hamdija Abdić ocijenio je da je namjera RS-a da formira rezervnu policiju ustvari samo uvod u formiranje entitetskih oružanih snaga.

– Nisu razlog poplave ni migrantska kriza, nego je cilj da se u konačnici formiraju oružane snage. Kolege iz HDZ-a kažu da su protiv toga da Federacija BiH uzvrati istom mjestom i osnuje svoju rezervnu policiju, ali kada se posvađaju Dodik i Ćović, bit će za to – kaže Abdić.

Zastupnik SDP-a Irfan Čengić rekao je da “obje ruke diže za rezervni sastav”, ali da očito, imajući u vidu najavu Kluba HDZ-HNS, Parlament FBiH neće izaći sa jedinstvenom stavom u vezi sa tim pitanjem.

– Trebali smo biti malo mudriji i na drugi način regulisati pitanje rezervnog sastava, a ne dovesti se u situaciju da iz Parlamenta FBiH poručimo da takvog sastava neće biti – kazao je Čengić, ali nije objasnio kako je to trebalo “mudrije” odraditi.

Na sjednici je otvorena rasprava i o neprisustvu ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare današnjoj sjednici, te o izvještajima o stanju sigurnosti koji godinama nisu razmatrani na Parlamentu.

Osman Ćatić, šef Kluba SDA, kazao je da je ministar Čampara jučer bio na sjednici i da su zastupnici imali priliku pitati ga šta žele. Također, kazao je da je Čampara danas opravdano odsutan jer se u isto vrijeme održava sjednica Skupštine KS, kao i da su izveštaji o stanju sigurnosti uredno i redovno dostavljani, ali nisu razmatrani na sjednicama Zastupničkog doma.

Replicirao je Damir Mašić ocijenivši da na dnevnom redu Skupštine KS nisu neka bitna pitanje, kao i da je izvještaje sa dnevnog reda Zastupničkog doma skidao ministar zajedno sa predsjedavajućim Edinom Mušićem.

Elzina Pirić, šefica Kluba PDA, kaže da je tok sjednice potvrdio ispravnost njenog stava da bude protiv ovog zasjedanja. Također, naglasila je da se radi o tematici koja se trebala razmatrati iza zatvorenih vrata, a pred novinarima bi, trebalo razgovarati o lijepim i pozitivnim temama kako se ne bi dizale tenzije i plašila javnost.

Zastupnica DF-a Alma Kratina joj je replicirala, rekavši da intencija nije bila dizanje tenzija nego poruka javnosti da ništa nije izmaklo kontroli kada je u pitanju sigurnosna situacija i da Federacija ima mehanizme da odgovori adekvatno na dešavanja u RS-u.

Stav Elzine Pirić podržao je i Eldin Vrače iz Kluba nezavisnih zastupnika, koji je ocijenio da je danas “ogoljena” Federacija BiH, te da je pred medijima govoreno o tome čime raspolaže policija. Predložio je da se tim povodom u pauzi zasjedanja sastanu članovi Kolegija.

Ismet Osmanović, zastupnik SDA, smatra da je intencija predlagača i inicijativa za održavanje ove vanredne sjednica bila pozitivna i dobra, te da su sigurno željeli najbolje. Međutim, kako kaže, pokazalo se da su zastupnici bili nepripremljeni za raspravu o ovako važnoj temi.

– Cijela priča o formiranju rezervnog sastava policije RS-a je ujdurma i podvala. I dok mi u Sarajevu pričamo na ovaj način kako smo pričali sada na sjednici, u Banjoj Luci trljaju ruke jer efekat je postignut. Trebamo poručiti da nemamo razloga da se bojimo rezervnog sastava policije u RS-u, reagovati zrelo i politički odgovorno te zaključiti da su nadležni organi vlasti u FBIH zaduženi za sigurnost sposobni svoju ustavnu i zakonsku obavezu izvršiti do kraja. To treba biti poruka – rekao je Osmanović,piše Faktor

O predloženim zaključcima zastupnici će se izjasniti nakon pauze tokom koje zasjedaju članovi kolegija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh