Politika

Dodik: Da li je šutnja međunarodne zajednice na kosovsku platformu signal i (bh. entiteta) RS da sastavi spisak lijepih želja i fakturiše ih u Sarajevo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je platforma za dijalog o sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, kako je nazvana u Prištini, spisak lijepih želja jedne strane koja misli da se višedecenijski problem može riješiti tako što će svoje maksimalističke zahtjeve staviti na sto i reći ovako ćemo.

Milorad Dodik - N1info.com

– Neće biti rješenja o pitanju južne srpske pokrajne sve dok u tom rješenju ne bude i Srbija sa svojim istorijskim, nacionalnim, političkim i svim drugim interesima. Kosovski Albanci su tim dokumentom, odnosno zahtjevima u tom dokumentu, stavili tačku na bilo kakve pregovore i dogovore – rekao je Dodik Srni upitan da prokomentariše platformu Prištine za dijalog.

Ako je bio još neko u međunarodnoj zajednici ko nije shvatio ko je u stvari problem oko dogovora Beograda i Prištine, kaže Dodik, sad nedvosmisleno zna.

– To što su sad svi vidjeli ko koči dogovor obavezuje ih na akciju, jer ponašanje Prištine je postalo regionalni, a ne samo problem Srbije. I to ne samo po pitanju platforme, već i po ranijim potezima, kao što je kršenje Cefte, na koju opet nije bilo odlučnije reakcije međunarodne zajednice – naglasio je Dodik.
On je rekao da se u Srpskoj pažljivo prati šta se dešava u odnosima Prištine i Beograda, ali i Prištine i Tirane, jer kao prvo – Kosovo je svesrpsko pitanje, a ne samo pitanje zvaničnog Beograda.

– A kao drugo, moraćemo vidjeti kako se međunarodna zajednica ophodi prema tom pitanju, koje se nikako ne može odvojiti od pitanja Republike Srpske i BiH. Zašto bi Kosovo bilo sui generis kako zapadna međunarodna zajednica voli da kaže? Po čemu je to slučaj za sebe – upitao je Dodik.

On je upitao i kako je moguće da na 500 kilometara od Republike Srpske važe neka druga međunarodna pravila za iste ili slične društveno političke okolnosti?

– To su pitanja na koja će se morati odgovoriti. Ili je ćutanje međunarodne zajednice na kosovsku platformu signal i Republici Srpskoj da je dovoljno da jednostrano sastavi spisak lijepih želja i fakturiše ih u Sarajevo – istakao je Dodik, prenosi Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh