Politika

SDA neće podržati proširenje Vlade HNK?

Specifičnosti i način na koji Skupština u Hercegovačko-neretvanskom kantonu potvrđuje Vladu, uz druge otežavajuće okolnosti i peripetije, tradicionalno su uzrok sporosti konstituisanja izvršne vlasti u ovom dijelu Federacije BiH.

Edin Mušić - Avaz.ba

HDZ BiH, kao relativni pobjednik izbora u Hercegovini, krajem 2018. počeo je pregovore sa političkim subjektima koji su prešli izborni prag, s izuzetkom Demokratske fronte.

Dosad se stvari, ipak, skoro pa nisu ni pokrenule, a HDZ se uspio tek usaglasiti sa HDZ-om 1990 o eventualnom proširenju Vlade u odnosu na dosadašnje sazive. Stranka koja uz HDZ ima najveći broj mandata – SDA još se nije očitovala ni o prijedlogu budućeg programa Vlade koji su stranačkoj delegaciji prije desetak dana ustupili pregovarači HDZ-a. Predsjednik Kantonalnog odbora Edin Mušić kaže da će SDA stav po ovom pitanju zauzeti nakon sjednica stranačkih organa u predstojećoj sedmici.

“Jedan od ciljeva SDA je i poboljšanje uslova življenja u ovom kantonu i tu se vjerovatno slažemo svi. Važno je da funkcionišu Vlada u tehničkom mandatu i Skupština, iako je nejasno zasad neodređeno stanje gospodina Tomislava Martinovića naspram odluke o predsjedavanju Skupštinom. To je još jedno, rekao bih, latentno stanje, koje ćemo morati raščistiti i dobiti jasniju sliku”, najavljuje Mušić.

HDZ BiH od početka insistira na široj priči i Vladi koju bi činili kadrovi minimalno četiri politička subjekta. U jednoj od varijanti uz dva HDZ-a i SDA, u vlast bi ušla i još jedna od probosanskih stranaka koje participiraju u Skupštini. Radi se, eventualno, o SBB-u, SDP-u ili DF-u. KO SDP-a ranije je donio odluku o ostanku u opoziciji i tokom četiri naredne godine, DF je neprihvatljiv za HDZ, dok su u SBB-u zainteresovani za učešće u vlasti.

“Ranije smo imali probleme u konstituisanju, jer je bilo teško obezbijediti dvije trećine glasova u Skupštini za potvrdu Vlade. Danas prvi put imamo čistu situaciju, u kojoj i više od te dvije trećine imaju HDZ i SDA. Insistiranje HDZ-a za proširenjem ima smisla, ali ono nije isključivo i nije neophodno”, napominje Mušić, najavljujući da će se pregovori intenzivirati tokom marta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh