Politika

Konaković: “Bila bi šteta da SBB napusti vlast u KS. Mislim da to nije Radončićeva konačna odluka”

Poznajem karakter SDA, s njima nema posla. Neka drugačija SDA dolazi u obzir kao partner. Fortin potez za kritiku, ali ne za ostavku.

Elmedin Konaković - Twitter

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković, bio je gost ‘Bosanskog vjestnika’. Tokom razgovora, dotakao se mnogih aktuelnih tema, piše “Face“.

Za početak prokomentarisao je problem sa nazivom jezika u sarajevskim školama, te ne izdavanje svjedočanstava učenicima koji se nisu izjasnili o jeziku:

Bespredmetno napravljena fama oko jedne tehničke stvari, koja je već donesena nastavnim planom i programom. Ovi su iskoristili priliku da zatalasaju, ali nisu uspjeli. Imate i ovu drugu radikalniju stranu koja je tražila i četvrti jezik, koji ne postoji. Upozoravali su svašta, da ćemo ukinuti vjeronauku, bosanski jezik, ali sve lagano izlazi na vidjelo.”, kazao je Konaković

Nakon sinočnjeg gostovanja predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića u Centralnom dnevniku, digla se velika prašina nakon izjave gospodina Radončića da će SBB izaći iz koalicije okupljene oko Bh.bloka.

Istina je da se i meni čini da je takva opcija otvorena. Ovakva SDA nije nikome partner, ne želimo s ovakvom SDA koalirati. Ako će imati neki kongres i da se nešto promijeni onda bi i mogli s tom nekom novom SDA.“, istakao je Konaković te dodao.

Ja opet mislim da je prerano davati neke komentare. Bila bi šteta da SBB napusti blok. Pokazuje to dosadašnji rad. Nisam to prepoznao kao donesenu odluku Radončića. Imali smo tri hitne i četvrtu redovnu
sjednicu, i bilo bi šteta da se to talasa i kvari.

Upitan da li vidi neku drugu pozadinu izlaska SBB-a iz bloka od one o koaliranju sa SDA, Konaković je rekao:

Moram reći da je ne vidim neku drugu pozadinu. SDP je pokazao principijelnost. Mi poznajemo SDA i znam im karaktere i znam da s njima nema velikog posla. Dva su moguća epiloga. U zagrljaju SDP-SDA puca kičma. Niko nije iskočio, svi hodamo čaršijom.

Jedna od najvažnijih tema kojom se bavi nova Vlada Kantona Sarajevo svakako je Nacrt zakona o porijeklu imovine:

Ne može se retroaktivno primijeniti. Može biti jedna nova era bavljenja politikom,za sve one koji tek počinju da se bave politikom. One koji ne mogu dokazati porijeklo imovine očekuju drakonske kazne.
Zakon obuhvaća sve. zakon će ako ima političke volje vrlo brzo pokazati koliko je dobar. Rado ćemo prihvatiti njihove sugestije. Bio bi radostan ako bi doprijeli konstruktivno, prihvatit ćemo dobre komentare.

Konaković je prokomentarisao i potez kantonalnog premijera Forte, koji je zatražio isplatu paušala, iako se tome protivi.

Loš potez premijera Forte i zaslužuje kritiku. Mi smo podigli standarde, a on je svjestan svoje greške. Imamo jednu grešku na nivou etičnosti. Protiv nas se podigla jedna mašinerija. Imat ćemo sastanak da se ovakve stvari ne smiju dešavati. Jedno dobro trežnjenje na početku. SDA je ovo malo amnestirala, ne mislim da je ovo za ostavke jeste za ozbiljne kritike.“, rekao je Konaković

Za kraj je prokomentarisao i dosadašnji rad Vlade i novih ministara, ali se dotakao i problema sa lažnim diplomama:

Bilo je turbulencija u smislu nekih medijskih natpisa o ljudima koji vode Vladu. Mnogo sam pozitivno iznenađen novim ministrima kako su brzo ušli u materiju svojih ministarstava. Jako puno aktivnosti,
intenziteta i dobre energije.

Veliki je problem hiperprodukcije diploma bez znanja. ona prava reforma je protiv korupcije umjesto obrazovanja.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh