Politika

“Očenaš” u najavi: CIK ovjerio Razima Halkića i Anela Šahinovića kao Hrvate

Centralna izborna komisija ovjerila je liste za izbor delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta koje su joj dostavile skupštine Unsko-sanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Dom naroda PFBiH - NAP.ba

Iz USK ovjereno je osam kandidatskih listi, pet sa bošnjačkim, dvije sa hrvatskim i jedna sa delegatima iz reda ostalih. Prema odluci CIK-a, čiju je ocjenu Ustavnosti od Ustavnog suda BiH zatražila Stranka demokratske akcije, u Dom naroda iz ovog kantona će se birati po dva delegata Bošnjaka i Srba, jedan Hrvat i jedan iz reda ostalih.

Kandidatske liste Bošnjaka podnijeli su: A-SDA – Pomak – Zajedno (Hajrudin Halilović i Rasim Pajić), Hadis Jusić (Hadis Jusić, Mehmed Mahmić i Asmir Ćufurović), Zinaida Hadžić (Nijaz Hušić i Zinaida Hadžić), Nisvet Jusić (Nisvet Jusić) i Ekrem Prošić (Ekrem Prošić).

Dvije liste hrvatskih kandidata podnijeli su Razim Halkić (Razim Halkić) i Laburistička stranka (Anel Šahinović), a listu ostalih Laburistička stranka, i na njoj su Rasim Kantarević i Edina Abdić-Pleho, navodi “Faktor“.

Iz ZHK u Dom naroda trebali bi biti birani po jedan Bošnjak i Srbin, te tri Hrvata. Međutim, predložene su i ovjerene samo liste za hrvatske delegate.

Kandidatske liste podnijeli su Marija Iličić (Marija Iličić i Ivan Leko), HDZBiH – HKDU (Zdravko Bešlić, Damir Jurišić i Žana Milićević), Tomislav Mandić (Tomislav Mandić, Ivan Damjanović i Klaudija Skoko) i HSP (Zvonko Jurišić).

Ranije je CIKBiH ovjerio liste kandidata za izbor delegata u Dom naroda koje su dostavljene iz Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo. Pažnju javnosti izazvala je lista Bošnjaka iz Skupštine KS na kojoj se našao Zvonko Marić iz SBB-a, koji se na Općim izborima 2014. godine izjasnio kao Hrvat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh