Politika

Zastupnički dom odbacio amandman Lane Prlić: Podržali su sveopće nezadovoljstvo i totalnu anarhiju

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončao je u srijedu navečer izvanrednu sjednicu usvajanjem Prijedloga zakona o izvršenju budžeta FBiH, te Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH kojim se osigurava finansiranje Grada Mostar u 2019. godini.

Lana Prlic-Haber.ba

Podsjećamo, zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su po hitnom postupku budžet Federacije BiH u iznosu od 2,65 milijardi KM. Činjenica da je osigurana većina za najvažniji akt FBiH nagnala je na zaključak da se naziru i obrisi buduće vlasti na entitetskom nivou. Prijedlog budžeta za 2019, koji se mora potvrditi i u Domu naroda, podržali su zastupnici SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SBB-a, A- SDA, PDA, kao i jedan zastupnik Nezavisnog bloka, tačnije Elmedin Voloder. Budžet je usvojen glasovima 57 zastupnika, četiri su bila suzdržana, a 25 ih je bilo protiv.

Vlada je jučer odbila više od 90 amandmana, uključujući i one koje je predložila zastupnica SDP-a BiH Lana Prlić. Radi se o amandmanu na Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH, koji se tiče donošenja Budžeta Grada.

– Ova Vlada je pomogla rukovodstvu Grada Mostara, gradonačelniku i načelniku za financije da i dalje netransparentno troše novac građana. Ideja je bila da Gradsko vijeće do izbora moraju biti građani. Krajnje je vrijeme da građani aktivno učestvuju i utiču na formiranje budžeta. Nekontrolisano i netransparentno trošenje javnog novca produbljuje bezvlašće, anarhiju i sveopće nezadovoljstvo svih građana i građanki koji nemaju osnovno demokratsko pravo, a to je da biraju i budu birani. Moje mišljenje je da je najmanje što možemo uraditi jeste javna rasprava i transparentnost. Više od 47 miliona KM svake godine je u rukama dvojice ljudi, odnosno dvije političke stranke, kazala je Prlić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh