Politika

SDP BiH: Zaustavit ćemo SDA-ovo sramotno povećanje plata političarima

Povodom zlonamjernih i lažnih informacija iznesenih u javnost od strane portala "Slobodna Bosna" i drugih SDA-ovih medijskih glasila, da su navodno povećane plate zastupnicima parlamentarne većine, želimo uputiti najoštriju osudu i demantij povodm istih.

No image - Haber.ba

Dakle, potpuna je laž da su bilo kome na bilo koji način povećane plate u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH pa tako i zastupnicima parlamentarne većine. Sve plate su ostale u potpunosti iste, te zastupnici, šefovi klubova i Predsjedavajući Predstavničkog doma imaju identične koeficijente, a samim tim i plate, kao što su imali njihovi prethodici iz ranijeg saziva.

U skladu sa Zakonom o platama i naknadama u organima vlasti FBiH koji je na snazi gotovo deset godina, svim zastupnicima određeni koeficijent od 7,8 i dalje je ostao isti, kao i koeficijenti od 8,2 šefovima klubova, te 9,8 Predsjedavajućem Predstavničkog doma. Ono što je jedina istina je to da SDA i HDZ, još od kada su 27.11.2018. godine napustili konstituirajuću sjednicu Predstavničkog doma zbog izbora Elvira Karajbića za Predsjedavajućeg, u potpunosti bojkotuju i opstruiraju rad ovog zakonodavnog organa. Svi politički subjekti su davno formirali klubove i dostavili obavijest o tome, osim SDA i HDZ-a zbog čega su im koeficijenti i ostali 7,8.

Opstrukcija se najbolje ogleda i u činjenici da predsjednica privremene administrativne komisije, a ujedno i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, odbija da prihvati činjenicu da je Elvir Karajbić novi Predsjedavajući te ga je svojim rješenjem od 14.12. potpuno nezakonito tretirala kao zastupnika što je skandal neviđenih razmjera, a ujedno i klasična zloupotreba položaja na što je bila upozorena i od nadležnih službi. Nakon što nije htjela sazvati sjednicu administrativne komisije, sjednica je po poslovniku zakazana od strane zamjenice predsjednice.

Dakle, svi šefovi klubova u Parlamentu FBiH imaju isti koeficijent koji je u prethodnom sazivu imao i šef kluba SDA Ismet Osmanović, a Predsjedavajući Karajbić ima isti koeficijent koji je imao i njegov prethodnik Edin Mušić iz SDA. Ono što je također istina je to da je Vlada FBiH koju vode SDA i HDZ nedavnim povećanjem osnovice sa 315 na 330 KM praktično povećala platu svim zastupnicima i ministrima od 2019. godine, što će SDP pokušati spriječiti amandmanom na budžet kojim ćemo tražiti smanjenje od 15 miliona KM koje su oni planirali za povećanje plata. To bi ujedno bio i nastavak politike naše vlade koju je vodio Nermin Nikšić, a koja je za mandat uštedila preko 120 miliona KM na platama političara i administracije tako što je istima smanjila osnovicu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh