Kultura

Mala kula na Grdonju nekada važna strateška tačka Sarajeva, danas muzej

Mala kula na Grdonju izgrađena je od strane austrougarske vojske kao dio obrambenog fortifikacionog sistema Sarajeva “Festung Sarajevo” od 1882. do 1908. godine.

bracobabic.com

Objekat je kvadratnog tlocrta, 9.75 x 9.15 m, sa dodacima eliptičnih tornjeva sa istočne i zapadne strane. Visina je 6.95 m. To je standardizirana dvospratna građevina sa dvije kvadratne zaštitne “kaponiere” za odbranu od bliskih dejstava manjim vatrenim oružjem.

Puškarnice su bile pojačane čeličnim pločama. Iznad ulaza su se nalazili manji kazamati od istog materijala, sa dvjema puškarnicama. Mala Kula na Grdonju bila je jedna od tipiziranih utvrđenih stražarnica. Austro-Ugarska vojska je koristila ovaj objekat do 1918. godine. Kasnije je korišten kao vojni objekat vojski Kraljevine Jugoslavije i JNA.

Mala kula na Grdonju bila je važna strateška tačka za odbranu grada, odnosno prostor na kojem su se odvijale odlučujuće borbe tokom opsade Sarajeva (1992. – 1995. god.). Objekat je dobro očuvan, obnovljen i revitaliziran, u njemu je smješten Muzej. U jednoj od soba nalazi se spomen-ploča šehidima i poginulim borcima 105. motorizovane brigade Armije BiH, kao i soba sa imenima dobitnika najvećeg ratnog vojnog priznanja “Zlatni ljiljan”.

Ispred Male kule na Grdonju podignut je spomenik šehidima i poginulim borcima 105. Motorizovane brigade Armije BiH. U sklopu Muzeja su restoran i ljetna bašta, koji pružaju istinski užitak u potpuno prirodnom ugođaju uz prelijep pogled koji se sa najvišeg tjemena Grdonja pruža na Sarajevo i planine u okolici, piše bracobabic.com.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh