Kultura

Vijećnicu posjetilo više od 40.000 turista iz čitavog svijeta

Gradska vijećnica najpoznatije je sarajevsko zdanje, nezaobilazan detalj većine panoramskih prikaza grada te svojevrstan simbol različitih historijskih i kulturnih promjena.

Vijećnica / FENA

Postala je savremenom metaforom urbicida i kulturocida.

Ideja muzejskog, odnosno stalno izložbenog prostora u Vijećnici datira još od njene obnove, s ciljem da posjetiocima prikaže i približi bogatu historiju tog nacionalnog spomenika. Tako današnju stalnu postavku čine segmenti “Vijećnica”, “Soba 25. Novembar”, “Franz & Sophie soba”, “Portreti gradonačelnika” te “Savremena umjetnost Ars Aevi”.

Rukovoditeljica službe Vijećnica Meliha Redžić je u intervjuu za Fenu podsjetila da je prostor stalne izložbene postavke “Vijećnica” otvoren u augustu 2023. godine, na datum tužnog stradanja ovog zdanja 25. augusta 1992. godine.

Postavka je smještena u suterenu Vijećnice u šestougaonom prostoru, u kojem je prezentirana historijska linija Vijećnice sa osam tematskih cjelina. Postavljene su hronološki i dvojezično (BHS, engleski jezik), tako da posjetioci mogu sami birati u kojem pravcu da se kreću i na koji način da se informišu, da li od perioda prije građenja Vijećnice ili obrnuto.

Tematske cjeline predstavljaju grad Sarajevo kroz historiju – pred samu gradnju Vijećnice i današnjeg perioda kada je Vijećnica “izdignuta iz pepela” ponovo vraćena građanima i posjetiocima.

– Posebnu pažnju posjetiocima privlači tematska cjelina koja simulira ruševinu sa ostacima plamena i autentičnim ostacima spaljenih knjiga, te drugih ostataka koji su se nalazili u spaljenoj Vijećnici – navela je Redžić.

U centralnom prostoru smješten je originalni kamen temeljac koji je pronađen prilikom radova na rekonstrukciji aule Vijećnice kao jedan od vrijednijih autentičnih eksponata. Na kamenu su isklesana imena svih učesnika u gradnji te godina gradnje.

Svaka od tematskih cjelina sadrži tekstualne i grafičke sadržaje te foto dokumentaciju.

Stalna postavka “Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)”, kao jedinstven izložbeni prostor u Vijećnici u sklopu Informativnog centra MKSJ Sarajevo, u nadležnosti je organizacije rada Grada Sarajevo.

– Uvidom u evidenciju prodatih ulaznica, tokom protekle godine Gradsku vijećnicu je posjetilo više od 40.000 posjetilaca iz različitih krajeva svijeta – navela je Redžić.

Također, tu je i više od 20.000 posjetilaca koji su prisustvovali različitim događajima održanim u Vijećnici.

Posjetioci su najviše zainteresirani za jedinstvenu arhitekturu Vijećnice, ali jednako i za stalne postavke “Vijećnica”, “Soba 25. Novembar”, “Franz & Sophie soba”, “Portreti gradonačelnika” te izložbeni prostor projekta savremene umjetnosti Ars Aevi u kojem je moguće pogledati nekoliko stalnih postavki.

Također, posjetioci imaju mogućnost korištenja interaktivne mobilne aplikacije/audio vodič kroz Vijećnicu – Sarajevo City Hall koja je dostupna na sedam različitih jezika.

Cilj je da se na savremen način posjetiocima omogući da upoznaju ponudu i sve ljepote Vijećnice. Jedna od prednosti je što omogućava potpunu samostalnost prilikom posjete.

– Vijećnica je održala i potvrdila poziciju najreprezentativnijeg prostora za posjetioce i turiste kao i za održavanje društvenih, kulturnih i umjetničkih manifestacija u Bosni i Hercegovini – zaključila je rukovoditeljica službe Vijećnice Meliha Redžić u intervjuu za Fenu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh