Kultura

Iznenadit ćete se: Znate li koji je najstariji most u Bosni i Hercegovini?

Pretpostavlja se da je mimaru Hajrudinu ovaj most bio inspiracija za izgradnju Starog. Podsjeća i na most u Žepi.

HISTORIJA.INFO

Mustaj-begov most u Klepcima na Bregavi najstariji most u Bosni i Hercegovini.

Izgradio ga je u 16. stoljeću hercegovački sandžak Mustafa-beg, sin Daut-pašin, kao dio stare Stambolske džade, odnosno Carigradskog druma, kada je imao izuzetan strateško-ekonomski značaj jer je povezivao Carigrad s Bečom i Venecijom. Jedno je od najznačajnijih djela osmanske arhitekture, piše bosnainfo.

Most u Klepcima izgrađen je 1517. godine, a obnovljen je 150 godina kasnije kada je Šišman Ibrahim-paša u Počitelju izgradio han, medresu, hamam i obnovio džamiju.

Na njemu je nekada stajao i natpis kojem se izgubio svaki trag.

Pretpostavlja se da je mimaru Hajrudinu ovaj most bio inspiracija za izgradnju Starog. Podsjeća i na most u Žepi, piše historija.info.

Most je 2019. godine obnovljen i postavljena mu je nova kamena ograda koja odudara od ostatka mosta i predstavlja arhitektonsko ruglo.

Mustaj-begov most je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh