Kultura

Sutra počinje manifestacija “Šantićeve večeri poezije”

Svečano otvaranje međunarodne kulturne manifestacije “Šantićeve večeri poezije”, koja će ove godine imati 104. izdanje, održat će se u srijedu u 19 sati u velikoj dvorani Doma herceg Stjepana Kosače.

Sutra počinje manifestacija “Šantićeve večeri poezije” - pr / haber.ba

Na programu je glazbeno-poetski program pod nazivom “Naše veče”, beogradskog glumca Ivana Bosiljčića. Manifestacija koju organiziraju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo Gusle trajat će do 26. oktobra.

– Njome želimo očuvati i njegovati lik i djelo Alekse Šantića, koji je najljepše opjevao i zadužio Mostar. On je postavio temelje savremene kulture u Mostaru. Čuvamo srpsku kulturu i slažemo mozaik multikulturalnog Mostara. Naša misija je graditi mostove i uspostavljati pokidane veze, te se nadamo da će manifestacija biti novi kamen u toj izgradnji. Očekujemo prekrasno večer na otvaranju.

Dominirat će Šantićeva poezija, te sve građane pozivamo da nam se pridruže. Želimo dati prostora mostarskim i pjesnicima iz regiona, najavila je predsjednica ogranka Prosvjete u Mostaru, Sanja Bjelica – Šagovnović.

Još jednom je istaknula važnost manifestacije za Grad.

– Manifestacija je jedan od simbola Mostara. Želimo da to bude mjesto susreta i druženja, a želja nam je i da podsjetimo na Šantićevo djelo i njegove poruke. To su ljubav, tolerancija i jedinstvo, kazala je Bjelica – Šagovnović.

Značajan doprinos u organizaciji dala je i Srpska pravoslavna crkva.

– Trudimo se da radimo na očuvanju kulture i tradicije. Šantićeve večeri su značajna karika u tom lancu i to je dio uspješnog rada i značajno učešće srpske zajednice u gradu. Zato pozivam sve Mostarce da uzmu učešće. Imat će šta vidjeti i uživati, izjavio je paroh Duško Kojić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh