Kultura

Počelo 15. takmičenje u hifzu Kur’ana na nivou BiH

Na 15. takmičenja u hifzu Kur’ana na nivou Bosne i Hercegovine, koje je danas počelo u Sarajevu učestvuje 25 takmičara i takmičarki iz BiH, a bit će održano u tri kategorije: hifz pet džuzova, hifz 15 džuzova i hifz cijelog Kur’ana.

Počelo 15. takmičenje u hifzu Kur'ana na nivou BiH - FENA

Organizator takmičenja je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a direktor Uprave Mensur ef. Malkić je podsjetio na značaj ponovne organizacije, odnosno nastavka ovoga takmičenja nakon što je to bilo onemogućeno uslijed okolnosti pandemije virusa korona.

Ukazao je na ciljeve, važnost i benefite ovog takmičenja, ističući kako je cilj takmičenja da se afirmiše hifz i učenje Kurana u BiH, a posebno među našom omladinom.

Jedan od ovogodišnjih takmičara je i hafiz Jusuf Bećoja, imam Karađoz-begove džamije u Mostaru, koji je do sada učestvovao na mnogim takmičenjima. Kaže da danas, nakon nekoliko godina pauze, nastavak ovog takmičenja u njemu budi posebnu emociju.

– Ovakav vid aktivnosti pozdravljam, a posebno je važan za nas, hafize, što pokazuje koliko smo predani svojoj hafiskoj tituli, da li stojimo stojimo iza svoje titule ili nam služi samo za postizanje visokog statusa u društvu. Organizatori su se, zaista, potrudili da organizuju takmičenje na visokom nivou te im i čestitam na tome. Nadam se da će ovo takmičenje imati svoj kontinuitet u budućnosti – istakao je Bećoja.

Pravila i sistem vrednovanja takmičarima je pojasnio predsjednik Komisije kurra hafiz prof. dr. Dževad Šošić, a osim njega, Komisiju čine hafiz dr. Mensur-ef. Malkić i hafiz dr. Safet Husejnović. Sekretar Komisije Zijad Suljić je učesnike i učesnice upoznao s ostalim pojedinostima takmičenja, javlja MINA.

Nakon današnjeg dijela takmičenja, sutra će biti održano i takmičenje u kategoriji “Hifz cijelog Kur’ana”, nakon čega će biti proglašeni pobjednici u svim kategorijama, te održana dodjela priznanja i nagrada, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh