Kultura

Papina i pohvala i kritika Orbana

U posjeti pape Franje Mađarskoj se moglo i očekivati kako će tu biti tema koje Orban radije ne bi htio čuti – na primjer o migrantima. Doduše, od pape mogla čuti i muzika za Orbanove uši o ulozi Europe.

Već na početku svojeg trodnevnog boravka u Mađarskoj je papa Franjo održao govor o osnovama budućnosti Europe. No već tu je iznio svoje mišljenje koje se više može dopasti mađarskom premijeru Orbanu nego eurokratima u Bruxellesu: Europa treba biti “razumna ravnoteža” između nacionalnih identiteta i jedinstva Europe. EU ne smije voditi “apstraktnoj naddržavi” koja se neće osvrtati na živote naroda, izjavio je papa pri susretu s političarima, predstavnicima civilnog društva i diplomatima u Mađarskoj ovog petka u Budimpešti.

Nužno je stvoriti “cjelinu koja neće zgnječiti svoje dijelove”, baš kao i “dijelove koji će se dobro osjećati integrirani”, izjavio je u bivšem samostanu Karmelićanki u glavnom gradu Mađarske gdje je službeno sjedište mađarskog premijera Orbana. Ipak, tu je dodao i kako populisti ne smiju Europu držati kao taoca.

No dogma Katoličke crkve nije baš tako udaljena od populizma mađarskog premijera jer papa isto tako oštro osudio “ideološku kolonizaciju” koja briše razlike u Europi. Kao primjer je naveo “takozvanu gender-kulturu” ili koncepte slobode koje se negativno odražavaju “tako da neosnovano ‘pravo na pobačaj’ uzdižu kao nekakav doseg”. Pobačaj je uvijek tragičan poraz.

Crkvena dogma i populizam

Umjesto toga Europa treba postaviti u svoje središte ljude i “stvoriti djelotvorne političke instrumente za bolji demografski razvoj i u korist obitelji.” I tu se mađarski premijer može osjećati polaskan svojom politikom gdje obitelji u toj zemlji s troje ili više djece ne primaju samo dječji dodatak i druge povlastice, nego i značajne porezne olakšice. Isto tako, u Mađarskoj je zabranjeno “reklamirati” istospolne bračne zajednice – a “reklama” se tamo tumači veoma široko, a to je rijetka zemlja u EU gdje nije dopušten “brak za sve”.

Europa je stvorena na temelju želje da više nikad ne bude rata, ali papa je razočaran da je to mirotvorstvo zaboravljeno: “Pitam se, kad pomislim na napaćenu Ukrajinu, gdje su nestali kreativni napori stvoriti mir?” Tu se stječe dojam kako “svjedočimo tužnom porazu zajedničkog sna o miru, dok usamljeni borci rata dobivaju sve više prostora”. Tu poziva sve na više angažmana: “Razgovarajte i s Kijevom i s Moskvom, s Washingtonom, Bruxellesom, Budimpeštom i sa svima bez kojeg ne može biti mira.”

Bodlja najprije zbog migranata

Ipak, koliko god da su domaćini u Mađarskoj rado slušali riječi pape Franje o temeljnim kršćanskim vrijednostima, on ih podsjeća i kako one znače i ljubav prema bližnjima i kod prihvata migranata. To je zadaća koja se mora riješiti zajednički: “Zato je nužno da mi kao Europa stvorimo siguran i legalan put, zajednički mehanizam obzirom na epohalni izazov koji se ne može ugušiti zatvaranjem granica.”

Papa Franjo je usprkos takvim primjedbama nagrađen dugačkim pljeskom svih okupljenih. Svi su dobro opazili i kako je 86-godišnji papa čitav govor održao stojećki, što je izuzetni napor obzirom na njegova bolesna koljena. Ukupno uzevši papa djeluje u mnogo boljem stanju nego što je izgledao za vrijeme Uskršnjih svetkovina. U ovu subotu je predviđen susret pape s raznim skupinama i organizacijama kao što su izbjeglice, ali i djecom i mladeži. U nedjelju je svečana misa, a uvečer se vraća u Rim, prenosi DW.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh