Kultura

Politička biografija Džemala Bijedića prikazana u Muzeju Hercegovine

Izložba će ostati otvorena tokom sedam narednih dana.

Politička biografija Džemala Bijedića prikazana u Muzeju Hercegovine - PR / Haber.ba

Tradicionalna izložba “Džemal Bijedić – politička biografija”, autorice Indire Gaštan-Bešo otvorena je danas u prostoru Muzeja Hercegovine u Mostaru povodom obilježavanja 44. godišnjice smrti ovog velikana. Prisutnima se obratio profesor Adnan Velagić, koji se govoreći o Bijedićevom liku i djelu, posebno osvrnuo na vrijeme u kojem je Džemal obavljao važne državničke funkcije u Jugoslaviji, podsjetivši da je do smrti predstavljao “provjereni kadar“ Komunističke partije, te da je bio neko ko je mogao i rješavao probleme u bivšoj državi bez povlačenja i odustajanja. Rezultati njegovog rada bili su uistinu važni za Jugoslaviju, naveo je. Posebno upečatljivo Bijedićevo djelovanje bilo je u vremenu kada je obavljao funkciju predsjednika Saveznog i izvršnog vijeća Jugoslavije.

Jogoslavija je postavljena na konfederativne osnove, a zahvaljujući prije svih Bijediću, to je imalo pozitivnu refleksiju i na Bosnu i Hercegovinu. Važno je spomenuti i da je po dolasku na čelo Vlade zatekao praznu kasu, te da je smjelo preuzeo funkciju koju su odbila neka zvučna imena tadašnje političke scene. Podržala ga je Savka Dapčević – Kučan, koja je tvrdila da je on bolji izbor od Kire Gligorova, a vjeruje se da je tako razmišljala jer Gligorov zbog blizine Rankoviću nije odgovarao Hrvatima, kao i zbog Džemalove uloge u Hercegovini koja je bila važna i zapažena u hrvatskim krugovima, rekao je profesor Velagić.

O samoj izložbi govorila je autorica Indira Gaštan – Bešo, inače kustosica Muzeja Hercegovine. Čini je 16 panoa, na kojima su prikazani život i djelovanje Džemala Bijedića od mladosti do vremena u kojem je obavljao najvažnije državničke funkcije.

Prikazali smo dio dokumentarne građe – tu su rodni listovi, upisnine na fakultet, svjedočanstva, rješenja, zapisnici i fotografije, najviše iz vremena diplomatske aktivnosti. Podsjećam da je u tom vremenu posjetio 42 države uključujući i svjetske velesile, kazala je Gaštan – Bešo.

Izložba će ostati otvorena tokom sedam narednih dana.

Politička biografija Džemala Bijedića prikazana u Muzeju Hercegovine – PR / Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh