Kultura

U Pozorištu lutaka Mostar prikazuje se višenagrađivana predstava “Bajka o izgubljenom vremenu”

Pozorište lutaka u Mostaru najstarije je pozorište ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini. Na istoj adresi nalazi se još od 1952. godine.

No image - Haber.ba

Ova institucija na svom repetoaru ima klasične lutkarske bajke, savremene lutkarske tekstove i igrokaze za djecu uzrasta od 5- 12 godina. Predstave se održavaju u ulici Braće Ćišića 15 u obnovljenoj sali pozorišta.

Pozorište lutaka Mostar dobitnik je i brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima. Na svojoj Facebook stranici objavili su kako su na 5. festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu osvojili dvije vrijedne nagrade i to: Nagrada za najbolji tekst ili adaptaciju za dramatizaciju „Bajke o izgubljenom vremenu„ pripala je Tamari Kučinović u izvedbi Pozorišta lutaka Mostar, te nagradu za najbolju glumicu dobila je Fatima Kazazić iz pomenute ustanove.

Inserti iz predstave – Facebook

Nagrađivana predstava se još uvijek igra u Pozorištu lutaka Mostar, a iz ove institucije o bajki su kazali sljedeće:

“Bajka o izgubljenom vremenu” jedna je od onih predstava koja progovara o svevremenskim temama poput one o traćenju vremena uzalud. To je priča koja tematski dodiruje upravo vršak vremena koje nam nemilosrdno bježi dok se mi polako okrećemo, te suštinski progovara o prolaznosti i dragocjenosti ljudskog života. Zanimljiva je to, duhovita i nadasve poetična predstava o dječaku Petji Mihajloviču Zubovu koji se zbog svoje drugačijosti, stidljivosti i sposobnosti da osjeća svijet i postojanje vremena koje mu je namijenjeno, pretvorio u starca. Taj nevjerojatan događaj dogodio se jednog proljetnog popodneva kada je njegovom vremenu koje posjeduje, kao što ga posjeduje svaki čovjek, dozlogrdilo čekati da Petja učini jedan tako jednostavan, a toliko priželjkivan korak, da jednog ne dlakavog leptira podari jednoj djevojčici Stasji koja voli čitati knjige, a zbog koje mu krv zuji u ušima, ježi mu se koža i srce mu stane na jednu milisekundu, te je pobjeglo iz njega glavom bez obzira. Zbog tog nemilog događaja koji se događa jednom u trilijun godina Petja se pretvorio u starca, kao i Stasja. Primoran da ju nađe u mnoštvu drugih starica, nebi li vratio svoje vrijeme, Petja upoznaje sebe kroz prihvaćanje svojih osjećaja.

Ova pomalo fantastična zagonetna predstava nastala je inspirirana istoimenom bajkom ruskog pisca Evgenija Švarca, a danas je ovdje da nas podsjeti na smrtnost svakog pojedinca, na malu količinu vremena koje posjedujemo da bi živjeli onako kako nam to govori srce ili ta ista supstanca od koje smo satkani, vrijeme.

U realizaciji predstave učestvovali su redateljica i autorica teksta Tamara Kučinović, dramaturški suradnik i asistent redateljice: Nikša Eldan, kreatorica lutaka, scenografije: Alena Pavlović, lutkarske tehnologije: Alena Pavlović i Luči Vidanović, adaptacija teksta: Nedžad Maksumić, kompozitor: Atilla Aksoj, kostimografija: Nadina Hubana, te glumci Sergio Radoš, Fatima Kazazić, Nina Popović, Nermina Denjo.

Glumci u pozorištu – Facebook

“Bajku o izgubljenom vremenu” zainteresovani moći će pogledati u nedjelju 02.06 u 11 sati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh