Kultura

Sve spremno za šesti Šantićev festival djece pjesnika u Mostaru

Šesto izdanje međunarodnog Šantićevog festivala djece pjesnika, započet će u petak u Ćorovića kući u Mostaru, a završiće se narednog dana malom svečanošću u Narodnom pozorištu Mostar.

Sve spremno za šesti Šantićev festival djece pjesnika u Mostaru - Haber.ba

Festivalom će se i ovog puta obilježiti još jedna godišnjica smrti najvećeg mostarskog pjesnika ikada. Učešće će uzeti 30 mladih pjesnika, među kojima i šestero iz Mostara na što su organizatori posebno ponosni, uz 24 pjesnika iz zemalja regiona.

Pjesnike će ocjenjivati stručni žiri u sastavu: Sonja Jurić, Božidar Kijac i Adnan Žetica. Oni su, prema riječima sekretara Prosvjete Gorana Kosanića, imali težak zadatak, birajući 30 finalista među 1500 pristiglih radova. Pjesnici su ovog puta podijeljeni u dvije kategorije – od prvog do četvrtog razreda, te od petog do devetog. Kosanić je napomenuo da je veliki broj radova pristigao iz Kragujevca i Podgorice, kao i da je žiri za finaliste birao najviše pjesnike iz ovih gradova.

Programom je predviđen i razgovor učesnika sa članovima žirija, kao i Večer dječje poezije, uz muzički program u Muzičkom centru Pavaroti. Za subotu je planirano polaganje cvijeća na Mauzolej Osmana Đikića, te na grobove Alekse Šantića i Svetozara Ćorovića na Bjelušinama. U parku Alekse Šantića mladi pjesnici će potom položiti cvijeće na spomenik te recitovati Šantićeve stihove.

Kosanić je kazao i kako u Mostaru i Hercegovini postoje ljudi koji su ponovo velikodušno pomogli festival, dok Grad Mostar to nažalost nije učinio.

U grad je nedavno dolazilo 30 ambasadora, pošto je Mostar aplicikant za evropsku prijestolnicu kulture, da bi gradska vlast kasnije poručila da nije u mogućnosti finasirati festival, jer nije usvojen gradski budžet. Nisu bili u stanju izdvojiti ni jednu jedinu marku za nas, rekao je.

Festival će završiti u subotu u večernjim satima finalnom večeri koju će voditi beogradski glumac Branislav Lečić. On je početkom devedesetih godina u seriji “Aleksa Šantić“, utjelovio lik velikog pjesnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh