Kultura

Prijedorčanin vlasnik mini muzeja koji je decenijama stvarao, sad ga ljubomorno čuva

Prijedorčanin Zlatan Suljanović (59) vlasnik je mini muzeja u kojem nema čega nema – od predmeta iz vremena bivše Jugoslavije, raznoraznih dokumenata, na hiljade novčanica, znački ‘skojevki’, priznanja s radnih akcija, ali i ručno rađenih mlinova za kafu, najmanje desetak, starih pegli, postekija, fesova, starih džezvi, makaza kojim su gospođe nekad pravile lokne, saza … i ko zna čega još što decenijama skuplja i ljubomorno čuva.

Zlatan Suljanović - Avaz.ba

Posebno i počasno mjesto u ovoj muzejskoj kolekciji, koju Zlatan uz pomoć kćerke svako malo usjaji i očisti od prašine i ‘odbrani’ od paukova, zauzima i jedan stari džepni sat. Pripadao je Zlatanovom djedu Bajazitu, vlasniku prve automehaničarske radnje u Prijedoru. Sat i danas precizno radi kao i 1925. godine, kada ga je Bajazit kupio u Velikoj Gorici.

Majka je dala taj sat mom tati, tako da je on bio kod nas u kući. Tek kasnije kada sam počeo skupljati te stare eksponate, uzeo sam djedov sat i stavio ga na počasno mjesto. On je i najvrijedniji u mojoj kolekciji – s neskrivenim ponosom priča Zlatan, koji pripada jednoj od najstarijih prijedorskih porodica.

Uspomenu na Bajazita čuva i njegov sin Eniz Suljanović (84). Priča da je njegov otac bio vlasnik prve automehaničarske radnje u Prijedoru.

Išao u Grac

U Prijedoru su tada, te 1925, bila dva vozila, jedno doktora Mladena Stojanovića, a drugo Milutina Kovačevića, vlasnika prve benzinske pumpe. Moj otac išao je u Grac da ga nabavi, a poslije je auto kupio i sebi. Poslije su aute kupili i Henići, Pinteri, Kapetanovići, Rapići… – priča Eniz, koji se sjetno sjeća da je u jednom trenutku pet braće Suljanovića s ocem radilo u toj radioni koja je zatvorena daleke 1956. godine.

Ponude za prodaju

Zlatanu svakodnevno stižu ponude da nešto iz kolekcije proda. No, ne želi to.

Kada bih nešto od toga prodao, to opet ne bih mogao nabaviti. Za sada ne mislim ništa prodavati, mada sam neke eksponate morao ‘izbaciti’ vani, jer je mjesta u ovom prostoru sve manje – kaže Zlatan, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh