Crna hronika

Građani oprez: Lažni euri haraju tržištem

Banjalučka policija uputila je apel građanima da budu oprezni prilikom prometovanja gotovim novcem…

Banjalučka policija uputila je apel građanima da budu oprezni prilikom prometovanja gotovim novcem, nakon što su se na tržištu pojavile falsifikovane novčanice u apoenima od 200 eura.

”U slučaju da građani posumnjaju da je novčanica neispravna, odnosno krivotvorena pozivamo ih da to prijave najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona 122”, navode u PU Banjaluka.

Lažne novčanice su se pojavile u Banjaluci, Prijedoru, Doboju i Gradišci, mahom na benzinskim pumpama. Zbog sumnje da su ih stavljali u promet uhapšeno je pet osoba, u dvije odvojene akcije.

Prvo su u Kotor Varošu uhapšeni državljani Slovenije Stefan Mariano Tovilović Kalamanda (25) iz Ljubljane i Art Okorn (21) iz Kranja. Oni se sumnjiče da su lažne novčanice ”rasturali” u Doboju, a otkriveno je i šest slučajeva u kojima su lažnim evrima plaćali račune u Prijedoru. Obojica su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, te im je određen jednomjesečni pritvor. U međuvremenu je PU Banjaluka utvrdila da su jednu novčanicu stavili u promet u Banjaluci, što je takođe prijavljeno Tužilaštu BiH.

I je PU Gradiška je otkrila dva slučaja plaćanja lažnim evrima u apoenu od po 200 eura zbog čega su 19. aprila uhapsili Е.I., M.M. i V.M. svi iz Kaknja. Istragom je utvrđeno da je Е.I. na benzinskoj pumpi u Srpcu u promet stavio lažnu novčanicu, te je zajedno sa M.M. i V.M. falsifikovanom novčanicom platio račun na benzinskoj pumpi u Gradišci.

”Tokom kriminalitičke obrade policijski službenici PU Gradiška su došli do saznanja da su navedena lica izvršila krivično djelo i na području PU Bijeljina, Tešanj i Jajce, te će navedene Uprave nastaviti dalji rad sa osumnjičenim licima”, saopšteno je ranije iz PU Gradiška uz apel građanima da budu oprezni i da obrate pažnju na izgled novčanica koje uzimaju.

U policiji saznaju da su lažne novčanice veoma kvalitetno odštampane i da je, na prvu, teško uočiti da se radi o falsifikatima. Gdje su i kako novčanice napravljene zasada nije poznato i to je predmet dalje istrage, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh