Crna hronika

Kod Prijedora registrovan slučaj afričke kuge kod divlje svinje

Na lokalitetu Donji Volar – Јugovci kod Prijedora identifikovana je pojava afričke kuge kod divljih svinja.

Svinje - press

Kako je potvrđeno iz Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedor, ova bolest identifikovana se samo kod divljih svinja, dok kod domaćih svinja nije identifikovaan ni jedan slučaj.

Načelnik ovog Odjeljenja Žarko Tubin naveo je da se očekuju detaljne instrukcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za dalja postupanja na terenu, piše Press.

“Prilikom potvrđivanja prisustva afričke kuge svinja, veterinarski inspektor je preduzeo sve potrebne radnje s ciljem bezbjednog uklanjanja zaražene divlje svinje”, dodao je Tubin.

On je podsjetio da je grad Prijedor prilikom prve pojave ovog oboljenja u Semberiji formirao lokalni krizni centar i u skladu s instrukcijama Ministarstva preduzimao mjere i radnje s ciljem sprečavanja i suzbijanja pojave ove vrste virusnog oboljenja.

Iz Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj podsjećaju građane koji žive u zaraženom području, a drže svinje, da u novonastaloj sitauciji treba da ih drže u zatvorenom prostoru i da povedu računa o dezinsekciji i dezinfekciji objekata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh