Crna hronika

Na ulicama više od 45.000 policajaca: Nemirna noć i večeras u Francuskoj

Više od 2.800 građana uhapšeno je u Francuskoj od utorka kada su započele demonstracije zbog ubistva 17-godišnjeg mladića Nahela.

Jedna od većih unutrašnjih kriza u Francuskoj gotovo u potpunosti je eskalirala, a neredi su se iz jednog grada prenijeli na gotovo cijelu državu.

Situacija je naročito napeta u Marseju gdje je mobilizovano dodatnih 200 policajaca koji će pokušati spriječiti nerede.

– Vlada je rasporedila 45.000 policajaca na gradske ulice širom zemlje kako bi se spriječila dalja eskalacija nasilja. Tokom pete noći protesta policija je uhapsila više od 427 građana – navedeno je.

Osim pojačanih mjera na jugu Francuske stotine policajaca raspoređeno je i u Parizu u blizini Trijumfalne kapije.

Francuski ministar pravde upozorio je u subotu kako bi se mladi koji dijele pozive na nasilje na društvenim mrežama mogli suočiti sa kaznama.

Nemirna noć za policiju i druge službe sigurnosti očekuje se i večeras, a građani su najavili nova okupljanja širom Francuske kako bi izrazili nezadovoljstvo policijskom represijom i stanjem u kojem se nalazi francuski sistem i društvo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh