Crna hronika

Danas 25. godišnjica smrti generala Mustafe Hajrulahovića – Talijana

Na današnji dan, prije 25. godina, umro je ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva, Mustafa Hajrulahović Talijan.

Mustafa Hajrulahović Talijan - vijesti.ba

Mustafa Hajrulahović rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu. Nakon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu s odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Napustio je JNA 1991. godine u činu kapetana korvete i pridružio se Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Talijan je bio član Patriotske lige, branilac grada Sarajeva i prije prvih agresorskih barikada. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH.

Mustafa Hajrulahović Talijan bio je čovjek koji je srcem volio Bosnu i Hercegovinu. Prepoznatljiv po hrabrom držanju i nesebičnom zalaganju u odbrani Bosne i Hercegovine, bio je omiljen među Sarajlijama i vojnicima. Između ostalog, obavljao je i funkciju predsjednika Bokserskog kluba Zlatni ljiljani i jedan međunarodni bokserski turnir nosi njegovo ime.

Legendarni sarajevski ratni komandant i heroj odbrane glavnog grada Bosne i Hercegovine imao je samo 41 godinu kada je napustio ovaj svijet. Umro je od srčanog udara za vrijeme posjete majci u Njemačkoj. Ukopan je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu gdje mu je klanjana dženaza uz sve počasti. Dobitnik je Ordena zlatnog grba sa mačevima, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh