Crna hronika

Zločini HVO-a: Tijela ubijenih Bošnjaka iz Viteza prebacivali kod Mostara

Prošlog petka je u Visokom izvršena identifikacija 13 žrtava rata, među kojima pet članova samo jedne obitelji.

Ilustracija / Arhiv

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1993. godine na području sela Kratine, općina Vitez. Posmrtni ostaci ovih žrtava su 1998. godine ekshumirani na lokalitetu Međine kod Mostara. Identitet ovih žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode da bi danas taj identitet potvrdili i članovi njihovih obitelji.

Tako je u Visokom službeno identificirano pet članova obitelji Salkić iz mjesta Nadioci kod Viteza. Članovi obitelji su potvrdili identitet supružnika Emsada (1955.) i Nihade (1959.) te njihovo troje djece: Melise koja je u momentu smrti imala samo osam godina, Nermina koji je imao svega 12 godina te četrnaestogodišnjeg Senada.

Potvrđen je identitet i braće Ćerimić, također iz mjesta Nadioci kod Viteza, Edina rođenog 1976. godine i njegovog tri godine mlađeg brata Elvedina (1979).

Također su danas članovi obitelji službeno identificirale i brata i sestru Salkić, Adisa i Adisu. Adis je imao svega petnaest godina kada je ubijen, dok je Adisa imala 12 godina.

Identificirani su i Osmančević Ramo, rođen 1914. godine u Busovači, Horo Semir rođen 1967. godine u Vitezu te Zatagić Amel, rođen 1975. godine u Busovači.

Udruženje građana žrtava rata ’92-95′ ”16. april” Ahmići i muftijstvo travničko – Medžlis Islamske zajednice Vitez uputili su saopćenje povodom obilježavanja 29. godišnjice zločina HVO-a nad bošnjačkim stanovništvom Ahmića, Donje Večeriske i drugih mjesta općine Vitez, u Bosni i Hercegovini.

Udruženje “16. april“ je saopćilo kako ovim putem, nakon prošlosedmične identfikacije žrtava HVO-a na području srednje Bosne, od kojih je pet žrtava zločina u Ahmićima, skrenulo pažnju javnosti na činjenicu da su žrtve pronađene u grobnici Međine kod Mostara prije 24 godine.

”Činjenica da su žrtve ukopane toliko daleko od mjesta zločina dovoljno govori o namjeri uništavanja svakog traga zločina na ovom prostoru, ali i o tome da se sve radilo planski da porodice ubijenih ne pronađu posmrtne ostatke svojih najmilijih“, navedeno je u saopćenju.

Upitali su zašto se čekalo 24 godine da se identifikuju žrtve, odnosno zašto se to nije uradilo puno ranije?

”Kome odgovara protok vremena radi, kako to neki žele, umiranja svjedoka gnusnih zločina koji su se desili na području Viteza i Busovače?”, upitali su iz Udruženja.

Pozvali su Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kao i Državnu agenciju za istragu i zaštitu (SIPA) da intenziviraju istrage zločina koje su nad bošnjačkim civilima 1993. godine u Vitezu i Busovači, ali i ostatku Srednjobosanskog kantona, počinili pripadnici HVO-a.

Istakli su kako posjeduju informaciju da su se određene aktivnosti pokrenule nakon više od 20 godina, ali da to nije dovoljno, te da neće prestati tražiti od svih nadležnih da rade svoj posao sve dok i jedan zločinac ostane nekažnjen, a i jedna žrtva vodila kao nestala.

”Još uvijek potražujemo posmrtne ostatke 19 žrtava ovog stravičnog zločina. Posljednja identifikacija žrtava u Visokom daje nam nadu da ćemo uskoro pronaći posmrtne ostatke ostalih članova naših porodica, komšija i rođaka koji su ubijeni 16. aprila 1993. godine u Vitezu“, navedeno je u saopćenju, prenose Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh