Crna hronika

BiH po smrtnosti od koronavirusa druga u svijetu, prva u Evropi: Ko je kriv?

11.322 – broj je umrlih od covida u našoj zemlji od početka pandemije. Bosna i Hercegovina druga je u svijetu po smrtnosti od koronavirusa, a prva u Evropi. Nažalost, ovo nisu rezultati kojima se možemo pohvaliti, a uzrok je, čini se, neodgovornost svih nas.

Koronavirus - Srbijadanas.com

Četvrti val u našoj zemlji trenutno stagnira. Brojke novozaraženih i epidemiološka situacija nisu zabrinjavajući. Bosnu i Hercegovinu, ipak, i dalje muči isti problem – visoka stopa smrtnosti od koronavirusa.

Podaci kažu da su osobe koje umiru od covida uglavnom starije životne dobi, a već od prije imaju neku hroničnu bolest. No, još je nekoliko uzroka visokog mortaliteta. Jedan od njih i novac. Naša zemlja, nažalost, spada u zemlje koje ne ulažu dovoljno u zdravstvo. Pa tako sistem ne može odgovoriti.

Veliki broj hospitalizacija u kratkom vremenskom periodu doprinosi opterećenosti zdravstevnog sustava, te je također jako teško odgovoriti unutar jednog zdravstvenog sustava svemu tome – objašnjava za FTV Svjetlana Grgić, voditeljica covid bolnice SKB Mostar.

Posebno je problematično da nam pacijenti dolaze u dosta teškom kliničkom stanju, dijelom iz razloga što nisu bili adekvatno praćeni, a većina domova zdravlja, odnosno primarne zdravstvene zaštite nema dovoljno kapaciteta i kadra kako bi te pacijente držali pod nadzorom – navodi Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Problem predstavlja nedostatak svijesti. Bh. građani, ali i strukture vlasti, čini se, još ne shvaćaju da je koronavirus globalni problem, problem svih nas. A da je odgovornost na svakom pojedincu.

Cijelo društvo nastoji da čitav teret i odgovornost prebaci na zdravstveni sektor. Zdravstveni sektor je nemoćan sam, on mora imati podršku svih drugih struktura, mora imati podršku privrednika koji će provoditi mjere u svojim firmama, mora imat podršku obrazovnog sektora koji će provoditi mjere u školama i, naravno, mora imat podršku kontrolnih organa, to su prije svega inspekcije i policija, koji moraju ako je potrebno izmijeniti i svoju regulativu – naglašava Huseinagić.

Vakcina je jedina raspoloživo, no i jedino sigurno oružje u borbi protiv virusa. Nažalost, ni toga nismo svjesni. Tako će do kraja ovog mjeseca propasti nekoliko stotina hiljada doza. Iako su podaci jasni:

Od svih hospitaliziranih u prošloj sedmici, potpuno vakcinisanih je 7,5 posto. Dakle, 92 posto ovih što leže u bolnici su nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani – navodi Siniša Skočibušić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ljudi umiru zbog ove teške bolesti koja je tako nepredvidiva i koja najviše utječe, prema podacima o smrtnosti, na građane od 70 do 79 godina i preko 80 godina i zato strategija jeste bila da se prema njima prvo okrenemo i njih zaštitimo. Mi moramo pozivati dalje građane na vakcinaciju – poručuje Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Vakcina, prije svega, štiti svakog od nas posebno. No, često zaboravljamo kako je krajnji cilj postići kolektivni imunitet. Kolektivnim imunitetom sprečavamo širenje zaraze i zaustavljamo pandemiju. Dakle, logika je jasna, ako želite zaštiti sebe, druge oko sebe i živjeti kao prije pojave koronavirusa – otiđite po svoju dozu vakcine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh