Crna hronika

U Sarajevu preminula profesorica Milica Kajević

U Sarajevu je preminula Milica Kajević, profesorica Druge gimnazije u penziji i aktivistica Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Milica Kajeviić - Facebook

“Javljaju mi da je u Sarajevu preminula divna prof. Milica Kajević. Učio sam iz knjiga koje je prevodila, viđali smo se na raznim aktivističkim skupovima. Jedna od onih osoba od kojih je dan bio bolji kad ih sretneš. Neka vam je vječna slava, draga moja Milice”, napisao je ovo bh. umjetnik Damir Imamović na svom Facebook profilu.

“Sahrana prof. Milice Kajević je sutra (12.03.2021) u 13:00 sati na Barama za sve one koji žele, mogu i imaju priliku da se i tako oproste od naše drage Kaje…”, saopćili su iz Druge gimnazije.

Postala je poznata po izjavi koju je uputila vrhovnom poglavaru Srpske pravoslavne Crkve patrijarhu Irineju.

Tada je izjavila da ne želi da se svojata.

“Ja volim Srbiju i poštujem, ali ja nisam Srbijanka, ja sam Sarajka. Ja pripadam ovdje zajedno sa mojim učenicima, djecom, suprugom pokojnim koji su svi rat proveli ovdje i ostali poslije rata. Aktivistkinja sam SPKD Prosvjeta i mi njegujemo različitosti, njegujemo književnost, jezik, ali pripadam ovdje i ne volim torove ni svojatanja”

Podsjetimo, tadašnja izjava patrijarha Irineja glasila je:

“Volimo svoju otadžbinu. Gde god žive Srbi to je Srbija, pa bilo da su u Bosni, u Crnoj Gori ili na drugim mestima. Braći iz Republike Srpske kažem: ‘Čuvajte Republiku Srpsku i onog koji danas vodi narod Srpske, to je jedini način da srpstvo opstane'”

Milica Kajević rođena je u Sarajevu.

Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu – Odsjek anglistike: Engleski jezik sa književnošću i srpskohrvatski jezik. prenosi “Radiosarajevo“.

Završila je Srednju muzičku školu – Odsjek za klavir.

Predavala engleski jezik u Osnovnoj školi Veselin Masleša i 13 godina na gimnaziji Ognjen Prica, gdje je radila sve do odlaska u penziju 1994. godine.

Bavila se prevođenjem literature i poezije sa engleskog jezika i obratno. Prevela i objavila dvije knjige sa ženskom tematikom Ženske studije od Joy Magezis i Muškarci, žene i nasilje od Per Elis Eliasson.

Upravo sam saznao da je Prof. Milica Kajevic jutros umrla.???
Sahrana Prof. Milice Kajevic je sutra (12.03.2021) u 13:00…

Objavljuje 2. Gimnazija SarajevoČetvrtak, 11. ožujka 2021.

Prije rata objavljivala prevode poezije indijskih, malezijskih, turskih, grčkih, britanskih, američkih i drugih pjesnika za mnoge časopise iz republika bivše Jugoslavije. U toku rata 92-95 prevodila poeziju za Sarajevske večeri poezije. Prevodila je za časopise Bosanska vila u izdanju SPKD Prosvjeta – Sarajevo i za Reviju slobodne misli Kruga 99.

Bila je predsjednica Upravnog odbora SPKD Prosvjeta – Sarajevo, predsjednica Kluba žena Mis Irbi SPKD Prosvjeta – Sarajevo, član Kruga 99 i Međunarodnog kluba žena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh