Crna hronika

Umrla Fata Ibrahimbegović najstarija bh. glumica

U mladosti glumila u pozorišnim predstavama i pjevala sevdalinke

Fata Ibrahimbegoviić - Avaz

U 98.godini života danas je u Bosanskoj Gradišci preminula Fata Ibrahimbegović, djevojački Korić, najstarija bh glumica i interpretatorka sevdalinki.

Fatin život ispreplitan je brojnim zanimljivostima, a mahom je protekao u pjesmi i glumi. Još kao djevojčica nastupala je u glumačkim i pjevačkim grupama tadašnjih kulturno-umjetničkih društava. Zavoljela je scenu, iako to tada nije bilo svojstveno djevojčicama ili djevojkama.

Gospodska porodica

Poticala je iz dobrostojeće gospodske porodice. Njen otac Mujo družio se s protom Dušanom Subotićem, koji je u više navrata bio poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, te sa bogatim Hakif-begom, opjevanim u sevdalinkama.

Još kao djevojčica započela je muzičko obrazovanje kod vrsnog pedagoga Branka Smiljanića. Osim muzike veliku ljubav posvetila je i glumi.

Njena omiljena pjesma bila je „Okreni se niz đul-baštu“ , a prvu ulogu odigrala je sa 16 godina u predstavi „Rasemin sevdah”. Potom je uslijedila uloga u „Hasanaginici“ i drugim predstavama. Pobjednica je brojnih festival sevdalinki širom BiH i susjedne Hrvatske, prenosi “Avaz“.

Prekinula karijeru
Bogatu i uspješnu karijeru Fata Korić morala je prekinuti u 32. godini. Ostala je udovica, morala je voditi brigu o djeci.

Prije tri godine stala je i pred filmskekamere snimajući kadrove za dokumentarni film o proti Dušanu Subotiću. Do detalja se prisjetila druženja njenog oca Muje i prote.

Dženaza Fate Ibrahimbegović će biti obavljena sutra ispred džamije Tekija, a ukop u istoimenom haremu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh