Crna hronika

Bolna sudbina majki iz Miholjevina: Četiri sestre u genocidu izgubile trinaest sinova

Osim sinova, Zehti, Kadiri i Fatimi ubijeni su muževi Ćamil, Ismet i Meho, dok je Zehrin muž Smajil umro nakon rata.

Kadira Hrustanović - Avaz.ba

Četiri sestre djevojačkog prezimena Begić iz planinskog sela Miholjevine kod Srebreniceu srebreničkom genocidu izgubile su 13 sinova i više od 30 bližih srodnika. Kadira Hrustanović i Zehra Smajlović, udate u rodne Miholjevine, Zehta Suljić u Ljeskovik, a Fatima Mujić u Fojhare kod Srebrenice, ostale su i bez muževa.

Nekompletna tijela

Zehra, Zehta i Fatima danas nisu među živima. Umrle su od tuge i boli za svojim sinovima, čija su nekompletna tijela ukopana u Memorijalni centar Potočari.

Zehta je u srebreničkom genocidu izgubila pet sinova – Amila, Halida, Nazifa, Avdiju i Dahmu. Zehri su ubijeni sinovi Sado, Sevdet i Asim, a Fatimi Mehan i Fajko, dok je Kadira Hrustanović (82), jedina živa sestra, izgubila sinove Rifeta, Hajrudina i Hazima. Njima je ubijen i brat Orhan Bektić iz Miholjevina.

Kadirin muž Ismet, Zehtin Ćamil i Fatimin Meho ubijeni su u srebreničkom genocidu, dok je Zehrin Smajil umro nakon rata. Fatima je umrla u Americi, gdje je i ukopana.

Nana Kadira sa kćerkom Begunom Hrustanović, inače majkom srebreničkog imama Ahmeda Hrustanovića, živi u Devetaku kod Lukavca, a zimu provodi kod Ahmeda u Srebrenici.

Teško se razboljela

Onu tugu i plač kad ih ugledala nišane i na njima imena svojih sinova, nikome ne bih poželio da čuje, a kamoli da na svojoj koži osjeti. Godinu nakon toga, moja nana se teško razboljela, ali taj susret često kroz suze spominje. U posljednje vrijeme pričinjava joj se da su njeni sinovi u kući i stalno ih zove – kazuje Hrustanović.

Tek 2014. smogla snage da dođe

Kada je Kadira u Memorijalnom centru ukopala svoja tri sina i muža, tek je u julu 2014. godine smogla snage da obiđe nišane svojih najmilijih. U Potočare ju je odveo njen unuk Ahmed, koji se i danas nerado sjeća te posjete, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh